Световната банка: Никой не е защитен от европейската криза

В първата си реч, след като пое ръководството на Световната банка преди три седмици, Ким отбеляза, че дори и кризата в еврозоната да бъде ограничена, тя все пак може да понижи растежа в повечето части по света с 1.5%.
Голяма криза в Европа може да доведе до намаляване на БВП в развиващите се страни с 4% или повече, което е достатъчно, за да предизвика дълбока световната рецесия, допълни той. По думите му „подобни събития заплашват много от постиженията в борбата срещу бедността“.
Ким отбеляза също, че негов приоритет е да защити постигнатото развитие от световните икономически рискове, като кризата в еврозоната, която започна да тежи на растежа в големите икономики като Китай.
Засега най-бедните народи по света, изглежда, са изолирани от кризата в еврозоната, защото имат ограничени експозиции към световните финансови пазари. Той обаче каза, че не всеки ще бъде пощаден и призова европейските лидери да действат бързо, за да гарантират, че кризата няма да се влоши.
„Това, което се случва днес в Европа, оказва влияние върху рибаря в Сенегал и програмиста в Индия. Затова е спешно европейските страни да вземат всички необходими мерки, за да възстановят стабилността“, посочи Ким.
Според него са необходими реформи за поддържане на високите нива на растежа дори и в бързо растящите икономики. Страните със средни икономики трябва да модернизират икономическите си структури и да създадат работни места, за да отговорят на очакванията на хората, отбеляза той.
„Дори и безпрецедентен брой хора в развиващия се свят да достигат до средната класа, части от най-бедното население изостават, а други от средната класа са изложени на опасност от бедност“, обясни президентът на Световната банка.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *