Световната банка очаква спад от 3,7% на БВП в България през 2020г.

След като постигна по-висок от очаквания ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2019 г., българската икономика, в синхрон с останалите страни от ЕС, ще потъне в рецесия през 2020 г. в резултат от пандемията от COVID-19 и нейното отражение върху износа и вътрешната активност. Очаква се спадът на БВП да достигне 3,7% през 2020 г., според пролетната икономическа прогноза на Световната банка за регион Европа и Централна Азия, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria.

Световната банка очаква спад от 3,7% на БВП в България през 2020г.

Световната банка дава $160 млрд. за възстановяване - Свят ...

В допълнение на прогнозите за региона, в редовния икономически доклад се настоява за решителни политически мерки, които дават приоритет на инвестициите в здравни системи и осигуряват социална защита за населението и особено за най-уязвимите, за да се смекчи въздействието на пандемията COVID-19 в региона на Европа и Централна Азия, информация investor.bg.

Прогнозите за икономическите последици от COVID-19 се основават на множество неизвестни и значителна несигурност, посочват от Световната банка. Предвид това докладът включва симулации, имащи за цел да илюстрират част от последиците върху растежа, които могат да се реализират в резултат на пандемията. Сценариите в доклада се основават на данни, налични към 20 март 2020 г.

Световната банка очаква анемичен растеж на световните икономики ...

Сценариите предполагат, че регионът ще изпадне в рецесия през 2020 г. като спадът на икономиката ще бъде между -4,4% и -2,8% заради последиците от пандемията, преди да се възстанови отново възходящият тренд през 2021 г. в резултат на предприетите мерки, постепенно възстановяване на световните цени на суровините и засилване на търговията. Прогнозата на 2021 г. за България е растежът да достигне 3,9%.

„През тези изключително трудни времена е наложително политиците да действат решително“, казва Сирил Мюлер, вицепрезидент на Световната банка за Европа и Централна Азия. „Това означава бързи мерки за укрепване на здравните системи и мрежите за социална сигурност, подкрепяйки частния сектор и запазвайки финансова стабилност и доверие – всичко това е от решаващо значение за опазване живота на хората“, посочвай той, цитиран от институцията.Световната банка очаква спад от 3,7% на БВП в България през 2020г..

Офис на Световната банка у нас набира ИТ специалисти - News.bg

Според Фабрицио Дзарконе, постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия, „сега повече от всякога е необходимо да се обърне внимание на бедните, тъй като те са най-уязвимата група от населението при здравни кризи и е много по-вероятно те първи да пострадат от загуба на доходи в резултат от карантината и нарушената икономическа активност в страната“.

В доклада се настоява за мерки в подкрепа на уязвимите групи и сектори, като например парични помощи или субсидии за здравеопазване, както и временни кредити и данъчни облекчения за бизнеса, които ще имат решаваща роля за намаляване на икономическия спад и запазване на работните места.

Световната банка също така съобщава, че ще осигури до 160 милиарда долара финансова подкрепа през следващите 15 месеца срещу социалното неравенство, в подкрепа на бизнеса и за подсилване на икономическото възстановяване.

 

 

http://financebg.com

http://financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *