Световната банка очаква 3,1% растеж на глобалната икономика

Световната банка прогнозира растеж на глобалната икономика с 3,1% за тази година, което е най-добрият резултат от 7 години, се посочва в януарския доклад на банката, цитиран от „Файненшъл таймс“.

Банката е повишила с 0,3 процентни пункта прогнозата си за прираста на световната икономика през 2018 г., направена през юни.

„Световният растеж е по-силен, отколкото бяхме предвидили. 2018-та има добри шансове да стане първата година след финансовата криза от 2008 г., в която световната икономика ще работи почти на пълна мощ“, заяви Айхан Косе, икономист в Световната банка.

За 2019 г. Световната банка прогнозира стабилен ръст от 3%, докато за 2020 година очакванията са за 2,9 на сто.

Макар че банката е по-оптимистична за световния икономически растеж тази година, тя остава резервирана относно способността за дългосрочното му поддържане предвид на опитите за протекционизъм и геополитическите напрежения, информира infostock.bg.

Световната банка повиши прогнозата си за ръста на икономиката на България през следващите няколко години. Според новия годишен доклад на банката икономиката на нашата страна ще се разшири с 3,9% през 2018 г. и с 4,0% през 2019 г., преди отново да се забави леко до 3,9% през 2020 г. За сравнение, предишните прогнози на банката от юни 2017 г. бяха за растеж от по 3,7% през тази и следващата година.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *