Световната банка понижи прогнозата си за икономиката на България

Световната банка понижи прогнозата си за икономиката на България, като вече залага на растеж от 3,8% през 2018 година, което е с 0,1 процентни пункта под очакванията от януари. Ревизия надолу се вижда и в прогнозата за следващата година – темпът на увеличение на БВП през 2019 г. е понижен с 0.4 пр. п. до 3.6%.Световната банка понижи прогнозата си за икономиката на България.

Резултат с изображение за световната банка

Същия ръст институцията прогнозира и за 2020 г, като спрямо януарската прогноза намалението е с 0.3 пр.п.Макар че не обясняват на какво се дължи ревизията, от банката предупреждават, че очакванията за инфлацията се повишават в държави като България, Румъния и Унгария.

Нагласите за еврозоната остават без промяна спрямо предходния доклад въпреки относително рязкото забавяне на икономиките в съюза през първото тримесечие. Според Световната банка икономическият растеж ще достигне 2.1% през тази година и 1.7% през следващата. Силното евро и нарастващото вътрешно търсене се очаква да понижат приноса на нетния експорт към растежа предвид увеличението на вноса и поскъпващите европейски стоки.

След шестгодишния си пик от 4.8% растеж през 2017 г. темпът на глобалната търговия ще се забави леко през 2018 г. до 4.3%. Макар че прогнозата е по-слаба спрямо реализираната скорост през миналата година, числата са ревизирани нагоре спрямо доклада от януари.

Причината – неочаквано силна търговия в Азия и увеличение на търсенето на вносни стоки в развитите държави, информира в.Капитал. По отношение на търговската политика от банката отбелязват, че резултатът от преговорите все още е несигурен, но рискът от засилване на търговските ограничения се увеличава с мерките от страна на САЩ и ответните реакции.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *