Световната банка: Реформата в здравеопазването ви е хаотична

Два месеца, след като лидерите от управляващата коалиция в България решиха да положат нови усилия за реформи в здравеопазването, перспективите, че на частни фондове най-накрая ще бъде позволено да се конкурират с държавната Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) изглеждат малки в този момент.
Това съобщава европейското електронно изданиеbusinessneweurope.eu в кореспонденция от София.
Законопроектът, изготвен от двама депутати, бе даден за преглед на кабинета и на Световната банка, която през юли отпусна на България кредити на стойност десетки милиони долара за реформи в здравеопазването.
Законопроектът бе силно критикуван от финансовата институция и медицинската общност като „хаотичен“, неясен и неефективен.
В сегашната си версия предложението предвижда три нива на процеса. Потребителите ще трябва да изберат частен фонд до края на 2008 г., след което ще има преходен период от една година (2009 г.), през който частните здравноосигурителни компании ще съществуват на пазара паралелно с НЗОК.
По този начин ще бъдат разпределяни приходите от задължителните плащания за здравно осигуряване, а заедно с това ще бъдат покрити разходите по основния пакет от здравни услуги.
От 2010 г. на частните фондове ще бъде разрешено да се конкурират в пълна степен на пазара с НЗОК, отбелязва изданието.
netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *