Световната банка (СБ) понижи очакванията си за икономическия растеж на България

Световната банка (СБ) понижи очакванията си за икономическия растеж на България през 2017 г., но е по-оптимистично настроена за динамиката на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2018 и 2019 г., сочи актуалната прогноза на институцията.

В пролетната си прогноза институцията прогнозира, че реалният ръст на БВП на страната ни ще достигне 3%. През януари прогнозата бе за 3,2%. Това е първата международна институция, която ревизира надолу предишната си прогноза.

От банката посочват, че в подкрепа на българската икономика ще бъде износът, който ще е подкрепен от силния внос от страна на държавите членки в Еврозоната и страните от Централна Азия. Световната банка не очаква силна подкрепа от страна на еврофондовете.

Прогнозите на Европейската комисия са за 2,9% икономически растеж през 2017 г. За 2018 г. Световната банка прогнозира, че БВП на България ще се разшири с 3,2%, което е с 0,1% повече спрямо предишната прогноза. През 2019 г. пък се очаква растежът да се ускори до 3,3%, което е с 0,2 на сто над предишната прогноза на банката.

От държавите в региона Европа и Централна Азия, в който е включена и България, най-бърз ръст през тази година се очаква да постигне Узбекистан – 7,6%, следван от Туркменистан – 6,3%, и Таджикистан – 5,5%. От съседните ни държави за Македония се очаква растеж от 2,8% през тази година, за Румъния – 4,4%, за Сърбия – 3%, а за Турция – 3,5%.

Глобалният икономически растеж се очаква да се ускори до 2,7% през тази година на фона на ускоряването на производството и търговията, засилващото се пазарно доверие и стабилизиращите се цени на суровините, посочва още Световната банка в доклада си, информира monitor.bg.

Растежът в развитите икономики се очаква да достигне средно 1,9% през тази година, като за седемте най-големи световни икономики Световната банка прогнозира, че до 2018 растежът ще надмине дългосрочното средно ниво.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *