Световната банка с по-мрачна прогноза за глобалната икономика

Световната банка преразгледа към понижение прогнозата си за световния икономически растеж през тази година и очаква спад на световния брутен вътрешен продукт (БВП) с 3 процента вместо обявените по-рано 1,7 на сто, предаде Франс прес.

В съобщение на банката е посочено, че „перспективите са все по-мрачни“ за развиващите се икономики.

Прогнозата бе публикувана специално за срещата на министрите на финансите от Г-8 утре и другиден в италианския град Лече.

„Световната икономика е на път да се свие тази година повече от предвиденото по-рано, а бедните страни ще продължат да понасят тежки удари от множество вълни на икономическо напрежение“, се казва в комюнике на президента на банката Робърт Зелик.

Според него БВП на повечето развиващи се страни също ще се свие и те са изправени пред все по-мрачни перспективи, освен ако до края на 2010 година не се преобърне тенденцията за техния износ и постъпването на средства от техните емигранти и от чужди инвестиции.

Световната банка очаква възстановяване на икономическия растеж през 2010 година, но темпото на възстановяването не е ясно. Освен това бедните в много развиващи се страни ще продължат да понасят „вторични сътресения“, тъй като имат по-малко начини да се защитават, прогнозира световната финансова институция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *