Световната банка: 70-100 млн. изпадат в крайна бедност заради пандемията

От 70 милиона до 100 милиона души ще изпаднат в крайна бедност заради пандемията от Covid-19. Това ще е резултатът от най-широкомащабната от всички икономически рецесии след 1870 година, констатира Световната банка в юнския си доклад за глобалните икономически перспективи.

Очаква се 5,2% свиване на икономиката в глобален план, но може да е 8%

Доходите на глава от населението се очаква да намалеят средно с 3,6 на сто, а свиването на икономиката в глобален план ще е 5,2 на сто – рекорд след Втората световна война, и то ако се реализира най-оптимистичният сценарий за овладяване на пандемията. Сривът обаче може да достигне и 8 процента, информира bnr.bg.

Половин милиард души застрашени от бедност заради COVID-19 ...
 Това все пак е доста под пораженията, нанесени от Голямата депресия в началото на 30-те години на миналия век – 14,5 на сто, както и глобалния спад с 13,8 на сто в първите две години след Втората световна война.
УНИЦЕФ: Милиони деца все още живеят в крайна бедност – Фондация ...
 Световната банка (СБ) (на английски: World Bank) е международна финансова организация, която осигурява подпомагащи заеми [2] на развиващите се страни за капиталови програми. Световната банка е изложила като своя цел намаляването на бедността. По закон всички нейни решения трябва да бъдат ръководени от ангажимента за спомагане на чуждите инвестиции, международната търговия и подпомагане на капиталовото инвестиране. [3] Световната банка е един от най-големите световни източници на помощи за развитие. Тя е собственост на повече от 180 държави членки, чиито виждания и интереси са представени в Управителния съвет и базирания във Вашингтон Съвет на директорите. Държавите членки са акционерите, които имат властта да взимат решения в Световната банка.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *