Световните цени на храните с нов рекорд

Световните цени на храните са се повишили до исторически рекорд през март заради войната в Украйна, която предизвика шокове на пазарите на зърно и растителни масла. Това съобщи днес Организацията по прехрана и земеделие (ФАО – FAO) на ООН, цитирана от Франс прес.

ФАО очерта нови сценарии за осигуряване на глобална продоволствена сигурност | Български Фермер

Индекса за цените на храните, изготвян от ФАО, който отразява месечните промени в цената на кошница от основни хранителни продукти, през февруари вече постави рекорд, достигайки най-високото ниво от създаването си. През март показателят е нараснал с още 12,6 на сто до средно 159,3 пункта.

Повишението идва в голяма част от подиндекса на зърнените храни, който е скочил със 17,1 на сто спрямо февруари, основно заради войната в Украйна, информира pariteni.bg.

istock
istock

За цялостното повишение са допринесли и растителните масла, които са поскъпнали с цели 23,2 на сто на фона на поскъпването на слънчогледовото олио, за което най-голям световен износител е Украйна.

Същевременно силно се увеличават и цените на палмовото, соевото и рапичното масло заради засилването на световното търсене за внос предвид смущенията в доставките на слънчогледово олио.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *