Световният морски туризъм навлиза в неспокойни води

Сезонът на морските екскурзии в Сидни е в пълна пара и преживява бум, след като корабите са принудени да акостират в средата на пристанището в града заради липса на достатъчно пространство в доковете, предава Ройтерс.
Въпреки тържествената атмосфера на борда на корабите и пощенските картички, на които могат да се видят пътници на големи и луксозни кораби да махат от перилата, световната индустрия на пътешествия по море плава в неспокойни „финансови“ води, тъй като глобалният икономически спад оказва отрицателно въздействие и върху туризма.
Операторите на морски пътешествия отчаяно се опитват да привлекат клиенти през 2009 г., намалявайки цените, предлагайки изгодни сделки „в последната минута“, две пътувания на цената на едно, по-кратки маршрути или семейни пакети, при които децата плават безплатно.
През февруари норвежката туристическа компания Cruise Line обяви услугата „Booksafe“, която предлага на пътниците пълно възстановяване на разходите, ако анулират пътуването, след като са загубили работата си.
Американските туроператори CruiseOne и Cruises Inc. пък предлагат „застраховка“ („CruiseAssurance“), покриваща разходите на пътниците, в случай че са съкратени.
„Това което се промени е, че туроператорите започнаха да предлагат огромни отстъпки“, посочва пред Ройтерс Каролайн Спенсър-Браун, главен редактор на британското онлайн издание за морски туризъм „Круз критикс“.
„Изглежда 2009 г. ще предложи най-големия пазар за купувачите с най-ниските цени от много, много време“, изтъква тя.
До този момент броят на резервациите за морски екскурзии през 2009 г. е голям. „Круз критикс“ предупреждава, че някои туроператори могат да постигнат ниво на заетост на корабите си от 90 процента тази година, но все пак да отчетат загуби заради ниските цени и ограничените разходи на пътниците.
„Засега няма значителен спад при екскурзиите с големи пътнически кораби. Туропраторите намаляват цените си колкото се може повече, за да запълнят корабите си и се надяват, че пътниците, обзети от ваканционно настроение, ще харчат повече за различни екстри на борда“, отбелязва Спенсър-Браун.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *