Световното първенство по футбол в Русия е най-скъпото в историята

Световното първенство по футбол в Русия, най-вероятно ще остане в историята с много факти. И докато повечето от Вас, най-вероятно си мислят за отпадането на Германия в груповата фаза, или други любопитни факти, сега ще си поговорим за пари.Световното първенство по футбол в Русия е най-скъпото в историята.

Резултат с изображение за световното първенство по футбол в русия

Настоящото световно в Русия е на път да се превърне в най-скъпия Мондиал в историята, като според прогнози на РБК, най-вероятно домакинството, ще струва на Русия цели 14 милиарда долара. Ако тази цифра бъде официално потвърдена, то автоматично ще сме свидетели на най-скъпото световно в историята (най-малкото до следващото световно).

И макар това да звучи, като голяма сума, е далеч по-малко от това, което похарчи Русия за Зимните Олимпийски игри в Сочи през 2016-та година. Тогава, подготовката на игрите струва на Русия цели 45 милиарда долара, превръщайки ги отново в най-скъпите Олимпийски игри в историята, според данни на руското издание „Ведомости“.

Световното по футбол е феномен по отношение на гледаемост. През тази година правата за излъчване на първенството се очаква да генерират за FIFA приходи в размер на 3 милиарда долара, или повишение с 25% спрямо предходното първенство и 250% повече от първото световно през новото хилядолетие, което се проведе в Южна Корея и Япония през 2002-ра година.

Сред инфраструктурните обекти, които ще останат за Русия след първенството, освен стадионите се включват още 12 нови електрически станции, 27 реновирани хотела и 13 нови болници.

FIFA е предложила спонсорство на 34 компании, но само 19 от тях са се възползвали от офертата, повечето от които от Китай и Катар. Сред китайските компании, спонсори на световното по футбол в Русия се включват известни имена като производителят на смартфони Vivo, производителят на телевизори Hisense, производителят на електрически скутъри Yadea, млечната компания Mengniu и Dalian Wanda, собственик на американската верига от кина AMC.

Въпреки оттеглянето на част от компаниите от офертата, според данни на консултантската компания KPMG, спонсорите ще допринесат за приходи за FIFA в размер на над 1.6 милиарда долара.

Според прогнози на Statista до края на световното 1 милион чуждестранни фена ще посетят мач на своя отбор в Русия. Общо мачовете пък, се очаква да бъдат посетени от над 3 милиарда фена, разпределени в 12-те стадиона, на които се провежда световното. Това обаче, ще е едва 0.1% от всички зрители, които ще гледат футболния Мондиал пред „малките екрани“ в световен мащаб.

Официално, FIFA заяви, че 98% от всички билети са били продадени. Празните места по стадионите обаче, дават доста доза за съмнение, като например близо 20% от местата от мача Уругвай-Египет са били празни. Откриващия мач на Англия с Тунис, също е привлякъл едва 35 000 зрителя на стадиона, или с 23% под капацитета на стадиона.

Какво спира феновете?

Политическата нестабилност в Русия е само част от обяснението. Например по-малко от половината от щатските фенове присъствали на световното в Бразилия, са си купили билети за настоящото световно, информира infostock.bg.

Високите цени на билетите са друга гледна точка, за по-малкия интерес на зрителите. Най-евтините билети за първенството в Русия за чуждестранни посетители стартират от 105 долара, на фона на най-евтините билети от 20 долара за руснаци.

Билетите за финалния мач са с продажна цена от 1 100 долара. Това е с над 10% повече в сравнение с най-високата цена на билетите за финала през 2014-та година.

Победители и победени ще върнат в страната си 11.7% повече парични награди (общ награден фонд от 400 милиона долара), в сравнение с преди четири години. Победителят ще прибере 38 милиона долара, докато вторият – 28 милиона долара. Третият и четвъртият, ще си тръгнат с 24 и 22 милиона долара съответно.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *