Светът върви към безпрецедентна водна криза

Тъй като населението на планетата се увеличава, растат и консумацията на вода и използването на енергия. В момента производството на енергия е най-големият потребител на вода почти навсякъде по света – тя е необходима в процеса на работа на производствените мощности.

Ако страните по света не преминат към други източници на енергия, които употребяват по-малко вода, до 2030 г., то нуждата от вода може да нарасне до точката, където има огромна разлика между това, което е необходимо, и това, което е достъпно. Това ще доведе до невиждана водна криза, пише GreenTech.bg .

Според проучване, проведено от CNA Corporation, през миналия век нуждите от вода са се увеличили шест пъти, а населението – три пъти. Ако тези тенденции продължат, ще се достигне до непреодолима разлика от около 40% между предлагане и потребности. Обичайно когато търсенето изпреварва предлагането, пазарът просто повишава цената, но когато става въпрос за вода, това не е решение.

Макар че голяма част от водата, използвана в производството на енергия, се връща в околната среда, част от нея бива замърсена или става неизползваема. Това, съчетано с увеличението на търсенето от местното население, постепенно ще превръща водата във все по-важна „стока“- такава, която не можем да си позволим да хабим за производство, базирано на мръсни горива.

Проучването обръща внимание и на казуса с щата Тексас в САЩ, където е налице увеличаване на населението и голямо разнообразие от енергийни източници. Данните показват, че производството на вятърна енергия в щата е помогнало да се запази балансът в електрическата мрежа по време на сушата през 2011 година. Иначе щатът е щял да въведе режим на тока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *