Светът е изгубил над една четвърт от насекомите си за 30 г.

Светът е изгубил над една четвърт (27 процента) от сухоземните си насекоми – мравки, пчели, пеперуди, щурци, светулки, през последните 30 години. Същевременно популациите на водни насекоми като морски кончета и комари се увеличават, съобщават АП и Ройтерс, позовавайки се на мащабно международно изследване, публикувано в сп. „Сайънс“.

Светът е изгубил над една четвърт от насекомите си за 30 г.

От пчели и други опрашващи насекоми, които са важни за глобалните хранителни запаси, до пеперуди, разкрасяващи пейзажа – буболечките изчезват с темпове под 1 процент годишно, като загубите варират от място на място, отбелязва БТА.

Насекомите намаляват застрашително - Свят - DarikNews.bg

Спадът е по-малък, отколкото прогнозират някои предишни и не толкова мащабни локални проучвания, породили опасения за „насекомов апокалипсис“. Въпреки това ситуацията е „ужасяващо тревожна“, според Роел ван Клинк, ръководител на изследването от германския Център за интегративна биология.Светът е изгубил над една четвърт от насекомите си за 30 г.

„Загубата на насекоми на сушата е смайваща. Постоянният спад в популациите на сухоземни насекоми ще бъде катастрофален за екосистемите и хората. Насекомите са полинатори, естествени врагове на вредителите, редуценти и освен това играят ключова роля за функционирането на всички екосистемите на планетата“, отбелязва в придружаващ публикацията коментар експертът по пеперуди Ник Хадад от Мичиганския университет.

Намаляването на насекомите е най-отчетливо в Северна Америка, особено в Средния Запад, и в някои части на Европа, според проучването, което обединява по-ранни изследвания, обхванали над 10 000 вида на 1676 места в 41 страни, информира bnr.bg.

Насекомите изчезват - Свят - dnews.bg

Проучването подробно описва доста различни загуби от място на място и от десетилетие до десетилетие. „Това означава, че не търсим единичен стресов фактор, а глобален феномен, който оказва натиск върху насекомите по един и същ начин. Случващото се е абсолютно нетърпимо“, казва ентомологът Дейвид Уагнър от университета на Кънектикът.

Ван Клинк не открива връзка между климатичните промени и загубата на насекоми. Ръководителят на изследването обаче изтъква пълзящата урбанизация, поглъщаща земята, в която насекомите живеят и се хранят, както и загубата на хабитати заради земеделието.

7 ползи от насекомите

Докато сухоземните насекоми намаляват, сладководните буболечки като еднодневки, морски кончета и комари се увеличават с над 1 процент годишно. Темпото е по-бързо от това на изчезването на сухоземни насекоми. Въпросните водни буболечки обаче съставляват малък процент от насекомите по света.

Подобрението, касаещо сладководните видове, вероятно се дължи на факта, че реките и потоците стават по-чисти – нещо, което дава надежда на учените.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *