Светът е Олимпиада!

 

© Снимка: БГНЕС

 

Светът е Олимпиада! Двадесет и първите зимни олимпийски игри във Ванкувър, Канада бяха открити официално  от генерал-губернаторката на страната Микаел Жан.
Стартът на 3 – часовото грандиозното шоу бе даден с издигането на знамето и изпълнението на канадския химн, след което на стадиона „Би Си Плейс“ започнаха да навлизат делегациите от страните, чиито спортисти ще участват в Олимпиадата. Церемонията беше посветена на 21-годишния състезател по спускане с шейни Нодар Кумариташвили от Грузия, който почина по време на тренировка в петък.
Олимпийският огън беше запален от канадската хокейна легенда Уейн Грецки. Црецки беше в компанията на  състезателката по ски  алпийски дисциплини Нанси Грийн, Катриона Льомей-Доан (бързо пързаляне с кънки) и Стив Неш (баскетбол).
Българската делегация направи ритуалната обиколка начело с Александра Жекова – една от най-добрите сноубордистки в света и наша надежда за медал от Игрите. Страната ни ще участва на „бялата олимпиада“ с 19 спортисти, които ще се състезават в 6 вида спорт.
Общо 2500 състезатели от 82 държави ще се борят за разпределението на медалите до 28-ми фверуари.

Финанси
БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *