Светът създава Зелен фонд за климата

На международната конференция за климатичните промени в Канкун бе постигнат компромис след двуседмични извънредно трудни преговори.В проекта за заключителен документ, предложен от домакина Мексико, се казва, че страните са решени да запазят глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий. Световните лидери се призовават да увеличат усилията си за ограничаване на вредните емисии в името на тази цел, съобщават информационните агенции, цитирани от БТА.

Проектът бе одобрен с почти пълен консенсус от представители на 190-те страни, събрали се в мексиканския курорт. С документа се създава т.нар. Зелен фонд за климата, чрез който пари от богатите държави ще отиват при бедните, за да им се помогне да се справят с последиците от климатичните промени. Като важна отстъпка пред Съединените щати в проекта се предлага международната общност да следи по-внимателно как се изпълняват обещанията, направени от развиващите се страни, предаде ДПА.

Компромисът по документа бе необходим, като по-сериозните решения се отлагат за по-късно. В проекта се казва, че страните ще продължат да обсъждат идната година въпроса за това каква да бъде юридическата форма на бъдещия договор за климатичните промени.

Съдбата на проекта за заключителен документ бе неясна до последния момент заради силната съпротива на Боливия, която настоява промишлено развитите държави да намалят въглеродните емисии до 2017 г. наполовина в сравнение с нивата от 1990 г.

Проектът за заключителен документ бе одобрен едва след като бе взето решение споровете около бъдещето на т. нар. Протокол от Киото да бъдат оставени за догодина, посочва Ройтерс. Това не означава, че е постигнато съгласие действието на Протокола от Киото да бъде продължено след 2012 г., но в същото време гарантира, че преговорите по климатичните промени ще продължат, за да може да се прилагат и ограничените засега мерки за опазване на околната среда.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *