Светът ще се промени значително през следващите десетилетия

Светът ще се преобрази съществено поради все по-вероятно очертаващото навлизане на роботизацията и изкуствения интелект. Прогнозите са разнообразни, но задават някои реалистични очертания на това, което предстои да се осъществи. Неминуемо този не подлежащ на оспорване процес ще трансформира начинът, по който работи икономиката и стопанския живот.

Разработки и технологии доказани във военната област вече успешно навлизат в цивилния сектор. Досега такива технологии бяха интернет, GPS технологията. Сега сме свидетели на преминаването на дроновете за цивилни цели и задоволяване на обществени потребности. Счита се, че автономните транспортни средства ще се налагат все повече и ще улеснят пътуването и вероятно ще го направят по-безопасно, но това са все пак само очаквания и прогнози на този етап.

В момента в света има съществен брой учени и футуристи, които излагат своите виждания за това как ще изглеждат нещата през следващите 20-30 години. Някои изследователи отиват по-далече с идеята, че човек ще създаде технология на базата на биологичната наука, която ще му даде възможност да осъществява контрол на неща само със своя ум. В случая става дума за специални невро импланти, които да правят това възможно. Вече има налични изследователски разработки в тази насока.

В светът на бъдещето ще се сблъскаме и с други вълнуващи и интересни неща. Другите иновационни чудеса ще бъдат свързани със строителството и технологията на сградите, материалите и пространственото оформление. Ще се появят високи сгради, които ще бъдат здрави като стомана, но и много леки заради материали изградени от специално разработени влакна на молекулярно ниво. За финал ще кажем, че ще се усъвършенства начинът, по който хората ще общуват с машините, компютрите, с технологиите около тях. Ще станем свидетели, а може би и потребители на ново поколение технология за гласово разпознаване и задаване на команди за изпълнение към компютърни системи в различни сфери и в индустрията като цяло.

 

 

 

 Митко Динков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *