„Свилоза“ спира работа

Производителят на целулоза „Свилоза” АД отново спря работа заради липса на суровина, съобщават от предприятието. „Изключително негативното развитие на пазара на дървесина в България от началото на 2017 г., продължава и сега.

Липсата на достатъчни количества дървесина доведе до драстичен скок на цените през третото и четвъртото тримесечие на годината. Запасът от дървесина, с който „Свилоза“ АД разполагаше в началото на годината, вече не съществува и дружеството е на прага на зимата с празни складове.

Основна причина за тази критична ситуация е системното неизпълнение на сключените договори за доставка на дървесина от Северозападното държавно предприятие. В края на 2017 г. все още има неиздължени количества по договор от 2016 г., а доставките на количествата за 2017г. в повечето от горските стопанства изобщо не са започнали. Опитите да се закупи дървесина от свободния пазар също се оказаха неуспешни поради голямото търсене“, твърдят от предприятието, информира pik.bg.

Престоят ще доведе до значителни загуби за предприятието. Това ще наруши изпълнението на сключени международни търговски договори и ще нанесе непоправими щети на имиджа на завода като коректен партньор, както и на многохилядните акционери на публичната компания, съобщават още от там.

Ръководството на „Свилоза“ АД е информирало всички държавни институции за така създалата се ситуация. „Взеха се съответните управленски решения, но за съжаление няма конкретни резултати за преодоляване на изоставането“, заявяват от компанията.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *