Свит агробюджет и ново разпределение готви ЕС

Предстои значително намаляване на бюджета на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз в следващата многогодишна финансова рамка. Ако това се случи, ще бъде нужен сериозен дебат в рамките на Европейския съвет за разпределението на този стеснен бюджет между двата стълба на земеделската политика. Това е мнението на  анализатора Алън Матюс, който ще е специален гост на дебата „ОСП след 2020 – Изборът на България“ на 21 септември от 10.00 часа в в хотел „Балкан“ („Шератон“) в София.

Според Алън Матюс и други експерти по европейска политика, отделните държавите членки ще имат много различни възгледи по въпроса за разпределението на бюджета между първи и втори стълб на ОСП. Най-лесният начин за разрешаване на тези различия може да бъде предоставянето на възможност за по-голяма гъвкавост на държавите-членки и даването на по-голяма свобода да прехвърлят средствата на ЕС между стълбовете. Освен бюджета на ЕС и в частност на ОСП, другите теми, които ще се дискутират на дебата в София ще бъдат „Управлението на риска“, „Финансовите инструменти“ и „Социалните аспекти на ОСП“.

Форумът ще бъде открит от ресорните за аграрните еврофондове вицепремиер и министър, участие в дебата ще вземе и Паоло Магараджия, представител на най-голямата земеделска браншова организация в Италия, Coldiretti, с над милион и половина членове. Той е и представител на основния партньор на дебатите у нас – Copa-Cogeca. Сред участниците ще бъдат представители на Европейската комисия, на Европейската инвестиционна банка и ECORYS, както и Левон Хампарцумян, Нивелин Ноев, Арнд Спан и др.

Организатори на дебата „ОСП след 2020 – Изборът на България“ са Институт за агростратегии и иновации и ИнтелиАгро с участието на най-голямата земеделска организация в ЕС, Copa-Cogeca.

„Събитие от подобен род и в такъв мащаб не е правено до момента у нас. Благодарение на инициативата „ОСП след 2020 – Изборът на България“ в европейските институции вече се говори за България като за страна, в която нещо се случва по темата ОСП. Надяваме се, че този дебат, както и всички съпътстващи инициативи, които са част от нашата кампания, ще доведат до това да имаме един добре информиран и прогресивен земеделски сектор, независимо какво ще се случи с европейската земеделска политика от тук нататък.“, заяви Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации – съорганизатор на инициативата.
Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *