Свободният пазар на ток за гражданите се отлага.

Кабинетът „Борисов“ няма да се справи с амбициозната цел да „освободи“ пазара на ток от 1 януари. Идеята бе от първия ден на Новата година всеки битов потребител да може в двуседмичен срок да смени доставчика си на ток. Новият евентуален срок за либерализацията на пазара за бита е март 2016 г., докато фирмите, които ползват електроенергия на средно и ниско напрежение, ще могат да излязат на свободния пазар още от януари.

Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова на форум, на който бе представена Българската независима електроенергийна борса (БНЕБ). На тази борса ще се регистрират всички участници в свободния пазар. Те ще плащат еднократна такса за регистрация, годишна такса, такса „оборот“ и др., чиито размер ще стане ясен до края на октомври. Потребителите пък ще могат да избират между различни доставчици и тарифи според потреблението си. Ще има различни тарифни планове за всеки ден, както и например за празничните дни или за времето, в което гражданите са на почивка. Преди две години тогавашният икономически министър Делян Добрев допусна и въвеждане на ваучерна система за ток, но в момента тя не се коментира.

„Борсата всъщност ще заработи още на 8 декември т.г., но в пробен режим“, обясни Никола Габровски от БНЕБ. Енергийният министър Теменужка Петкова допълни, че цените на тока ще се определят на пазарен принцип, а регулаторът ще определя единствено размера на таксата „задължение към обществото“, както и цените на мрежовите услуги. Надпреварата между отделните участници на пазара на теория би трябвало да доведе до поевтиняване на електроенергията.

Според вицепремиера Томислав Дончев „най-ценното“ на свободния пазар е, че насърчава конкуренцията и дава възможност на потребителя сам да избира. „Оттук нататък цената ще се определя от пазара, а не от това какво е казал господин Иванов (председателят на КЕВР Иван Иванов – б.р.)“, обясни Дончев. По думите му обаче към момента свободният пазар все още бил в сферата на „политическите копнежи“. „За да стане борсата факт от началото на 2016 година, са необходими промени в нормативната база, част от които трябва да бъдат направени през следващите месеци“, добави той.

Основен партньор на Българския енергиен холдинг за въвеждането на българската борса е норвежката компания Nord Pool Spot. Точно как ще бъде организиран самият пазар и какъв ще бъде моделът, по който ще работи борсата, ще стане ясно, след като излезе докладът на Световната банка, която е консултант на енергийното министерство за либерализацията на пазара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *