Свободното падане на биткойна го понижи с нови 10 %

Основната криптовалута се намира в свободно падане и по време на търговията във вторник, като биткойнът се понижи с нови 10% и само в рамките на седмица се обезцени с над 30 на сто.

След като през миналата седмица най-популярната дигитална валута се срина под ключовата за настоящата година психологическа и техническа подкрепа от 6000 щатски долара, в понеделник нейният спад се задълбочи под следващото психологическо ниво от 5000 долара, а по-рано днес и под 4440 долара, понижавайки се към $ 4280 – най-ниско ниво от октомври 2017-а година.

Днешната нова обезценка на биткойн съвпада с рязкото покачване на напрежението на световните капиталови пазари и със солидните понижения на акциите, търгувани на Уолстрий, на борсите в Азия и в Европа.

Освен общото влошаване на инвеститорското доверие, в основата на значителната обезценка на основната криптовалута през последните дни на търговия стоеше решението на разработчици да въведат т.нар. „твърда вилица“ за Bitcoin Cash. Трябва да е има предвид, че терминът „твърда вилица“ е свързан с промяна на протокола на дадена криптовалута, който не е съпоставим с по-старите версии на същата криптовалута. Например, всички добиващи биткойни, трябва да ъпгрейднат софтуера си, за създаване на нови блокове, ако това представляват променени изисквания за „копаене на криптовалути“. В тази ситуация, ако например поради разединение сред добиващите дадената криптовалута половината от „копачите“ използват новия софтуер за създаване на блокове, а другата половина – старата, то налице са две различни блокчейн вериги – и се появява „твърда вилица“.

Самата дигитална валута Bitcoin Cash също беше създадена чрез „твърда вилица“, когато разработчиците промениха кода на оригиналния Bitcoin, за да увеличат неговия обем. Това създаде голяма несигурност на пазара, твърдят анализатори. Последната „твърда вилица“ за Bitcoin Cash пък доведе до две конкуриращи се версии на софтуера – bitcoin ABC и bitcoin SV и не е ясно коя от двете версии ще се превърне в доминираща верига и дали те няма да могат да съществуват съвместно.

                                                                                                            Графика на биткойн / щатски долар

Снимка

С днешната поредна силна обезценка цената на биткойн е вече с 65% под  нивата в началото на годината и с близо 75% от рекордния връх от малко под 20 000 щатски долара, ударен за кратко през декември 2017-а година (връх около 19 783 долара, достигнат на 16-и декември).

Продължаващият силен ценови спад на биткойн се отразява негативно на целия пазар на криптовалути. Във вторник втората най-значима дигитална валута „Етер“ (Eter) се обезценява с нови 11,38% към 16-месечно дъно от около 134 щатски долара, стойността на Litecoin се понижава с 11,2% и на „Рипъл“ (Ripple) – с над 9 на сто. Декемврийските фючърси на Bitcoin, търгувани на чикагската борса Cboe Global Markets, се понижават с 8,6% към 4390 щатски долара, а на ноемврийските фючърси на борсата CME Group – с 9,5% към 43805 долара.

Според последни данни на компанията Coinmarketcap.com, общата пазарна капитализация на всички виртуални валути вече се сви до 13-месечно дъно под 150 млрд. долара, след като в началото на годината беше в размер на около 800 млрд. долара.

 

Бранимир НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *