Свръхпредлагането на пари свали лихвите по депозити и кредити

Банките ще продължават да намаляват лихвите по кредитите и депозитите в следващите месеци, прогнозира банкерът Петър Андронов по време на конференция, цитиран от „Монитор”. „Има свръхпредлагане на пари и слабо търсене на кредити”, смята той. „Парите, с които разполагат банките, поевтиняват. Освен това депозитите продължават да нарастват.Средната лихва по тях е паднала с 2,5% спрямо времето преди кризата. От 2009 г. досега лихвите по потребителските кредити са се понижили средно с 1,5%, а на фирмените ¬ с 2,5%”, поясни банкерът.

Според Андронов този процес ще продължи, защото не може лихвите у нас да останат различни от нормалните нива в Централна Европа. По думите му понижението им ще стане по естествен път, защото българската икономика е отворена към европейската и 75% от банковия сектор са чуждестранни ¬ именно през него в България влиза сравнително евтиният финансов ресурс от еврозоната.

По време на конференцията стана ясно още, че вече е спрял спадът на броя на кредитите, отпускани на фирми. Има първи признаци на нарастването им. Ръст е отчетен и при потребителските заеми и ипотеките. След кризата българските банки могат да отпускат кредити, без да използват външни средства само за сметка на привлечените депозити. На форума беше припомнен и фактът, че родните трезори са с висока средна капиталова адекватност.

Беше направена и прогнозата, че банковото посредничество през 2015 г. би могло да достигне до горните диапазони на едноцифрения растеж. Причината е, че заради липсата на капиталов пазар и малко преки чужди инвестиции трезорите в момента са единствената алтернатива за финансиране на бизнеса.

Според Жоао Соарес от лондонската Blain&Company в момента в Европа има достатъчно евтини пари. „По програмата TLT за следващите 4 години има ресурс от 1 трлн. евро”, поясни той.

„Цената му, предлагана от ЕЦБ за търговските банки, е символична – 0,15 ¬ 0,2%. Тези пари са достъпни и за България. Отделно 315 млрд. евро може да бъдат ползвани от българските банки по плана „Юнкер”, каза още експертът. /БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *