Свършиха месечните венетки

След километричните задръствания заради ремонти и катастрофи, температурните рекорди и скъпите горива шофьорите се сблъскаха с още един проблем – дефицит на месечни винетки. След като от 1 януари правителството реши да вдигне пътните такси, месечният стикер струва 30 лева, а седмичният – 15 лева. Ако човек планира да кръстосва родните пътища трийсетина дни, а не може да си намери такъв стикер, излиза, че трябва да си купи 4 или дори 5 седмични винетки, всяка от които струва 15 лева. Може да си купи и годишна – за 97 лева, нищо, че не му трябва. Глобата за липса на винетка е 300 лева.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ не знаеха, че има проблем. „Бензиностанциите вероятно не са подали заявките си навреме, ще има доставка, но по график – а именно в петък, 5 август, АПИ ще предостави на дистрибуторската мрежа още 10 000 месечни винетки за леки автомобили, 200 000 седмични за леки автомобили и 200 000 дневни стикери за камиони“, обясниха от агенцията.

Според официалния отговор на АПИ обаче всеки ден може да се пускат заявки, а обект без стикери „най-вероятно не е подал своевременно заявка“. В случая става дума за поне десет недобре ориентирани в заявките обекта. „По-голяма част от крайните пунктове за дистрибуция оперират коректно с наличните и необходими количества стикери за търговски обекти и изпращат своевременно своите заявки, така че да ограничат вероятността от изчерпване на необходимите стикери. Заявките се изпълняват в максимално кратък срок. Обектите нямат ограничения за изпращане на заявки, такива могат да се подават всеки ден“, увериха от пътната агенция. В последната седмица на юли са продадени над 97 хил. седмични винетки за леки автомобили.

Оказа се, че няма и на кого да подадеш сигнал за липсващи винетки, защото отговорността е размита между много звена. За разпространението на винетките отговаря консорциум между „Български пощи“ и компанията „ВИП Секюрити“. От държавното дружество обясниха, че при тях проблем с наличието на винетки нямало. От частната охранителна фирма препратиха към Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), която е възложител на поръчката, информира вестник Сега.

На сайта на АПИ има списък с всички дистрибуторски пунктове, в които може да се купи винетка. Посочените в списъка телефони обаче в много случаи не вършат работа – веднъж номерът се оказа на наемодателя на обекта, друг път никой не се обажда, а при трети се включи факс. В сайта на пътната агенция също са посочени телефони на отдел за винетните стикери – от там препращат на друг вътрешен номер, на който никой не вдига.

Междувременно МВР и пътната агенция превърнаха неделята в същинско изпитание за шофьорите, които се прибираха от морето по прехвалените магистрали. На „Тракия“ по обяд лека катастрофа предизвика гигантско задръстване и хората, повечето с малки деца, стояха часове наред блокирани при 40 градуса по трасето между Ямбол и Сливен. Никой не застана да отклонява потока и в резултат 2 км се минаваха за два часа. Хората звънели в АПИ и на тел. 112, но само разбрали, че на магистралата има произшествие и шофьорите трябва да се движат с повишено внимание, защото движението е „ограничено“ в „изпреварващата и активната лента“. Нещата се променили, след като хората започнали да звънят по редакциите на вестниците и телевизиите.

 

Огнян Дечев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *