Свeтовната икономика дава знаци за възстановяване, растежът на еврозоната остава слаб

Ръстът на търсенето на производствени стоки увеличи глобалната фабрична активност миналия месец, но възходът в еврозоната маскира увеличаващото се несъответствие между някои от ключовите членове на блока.

С наближаването на края на годината световната икономика дава знаци за по-стабилно възстановяване с окуражаващи признаци от някои икономики и особено във Великобритания, коментира finance.bnr.bg.

Но растежът в 17- членния валутен съюз остава слаб и от агенцията „Маркит“, от съставителя на месечните индекси за активност на мениджърите заявиха в понеделник, че има доказателства за нов спад във Франция и Испания.
Производствената активност в еврозоната нарасна до 51.6 миналия месец от 51.3 през октомври, което бе и 2-годишен връх, записвайки петия си пореден месец на ръст. Индексът за изходяща продукция нарасна до 53.1 от 52.9.

„Признаците за слабостта на Франция определено са повод за тревога и предполагат, че разминаването между нея и Германия остава ясно осезаемо. Това ще предизвика допълнителни притеснения, ако продължи или се усили“, заяви Бен Мей от Capital Economics.

Производствената активност във Франция падна до 5- месечно дъно на 48.4 от 49.1, записвайки 21-я си пореден месец под границата от 50. Испания също отново падна под тази граница, след като прекара последните три месеца в зоната на растежа.

За сравнение, данните от Германия, най-голямата икономика в Европа, показаха, че фабриките там са имали най-добрия си месец от средата на 2011 до сега. Данните от Италия показаха, че производството там също е набрало скорост.

Еврозоната избяга от най-дългата рецесия в историята си по-рано през годината, подкрепяна от по- добрия от очакваното растеж в Германия, но анкета показа, че икономиката на блока ще расте умерено през следващата година.

Подобен индикатор за Великобритания, която е извън еврозоната, бе още по-силен. С 58.4 тя лесно подобри най-високата прогноза и показа най-силен ръст за последните три години.

Макар и с не толкова силни резултати, най-голямата икономика в света, тази на САЩ, достигна 2- и половина годишен връх през ноември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *