Сделката за „Виваком“ пропадна

Най-големият оператор в Турция посочва в съобщение, публикувано на сайта си, че не е получил официална информация за отказа. Същевременно според информация на „Ройтерс“ официално уведомление е било изпратено. В заключение от турската компания обясняват, че ако има развитие по темата, ще бъде публикувана нова информация.
Агенция „Ройтерс“ припомня, че изпадналият в сериозни финансови затруднения телеком се управлява от PineBridge Investments , която е собственост на медийния магнат Ричард Ли. Кредиторите на телекома, които са повече от 20, са решили да отхвърлят като незадоволителни офертите на всички кандидат-купувачи и да трансформират дълговете на българския телеком в акции.
Припомняме ви, че освен тази на Turkcell, имаше още 2 подадени оферти. Те бяха съвместното предложение на VTB Capital и българската Корпоративна търговска банка от една страна и от друга – на исландския бизнесмен Тор Бьорголфссон.
В началото на 2012 г. в публичното пространство започнаха да се спрягат имената на няколко компании, за които се счита, че искат да купят българския телеком. По това време се разбра, че компанията е изпаднала в сериозни финансови затруднения и има да обслужва големи задължения, което е и причината тя да търси нов собственик.
Aвстрийският вестник Die Presse съобщи в началото на януари, че собственикът на „М-тел“ Telekom Austria (TA) проявява интерес към наследника на държавния телеком БТК. Интерес има и от страна на банкера Цветан Василев, посочи тогава австрийското издание. В края на февруари от TA обявиха официално, че се отказват от плановете си за закупуване. Като причина за решението главният изпълнителен директор на „М-тел“ Андреас Майерхофер посочи големите задължения на наследника на БТК, които достигат 1.65 млрд. евро. Според него те са „сериозно изпитание за всяка компания, която би пожелала да я закупи“.
На 1 март се състоя пресконференция, по време на която беше представен VTB Capital АД – клон на инвестиционното звено на руската държавна Външнотърговска банка (ВТБ), който се открива у нас. Главният изпълнителен директор на VTB Capital Атанас Бостанджиев обяви, че за момента компанията няма няма планове за нови придобивания или за закупуване на специални активи, но все пак беше оставена възможност за евентуална реализация. Впоследствие обаче агенциите „Ройтерс“ и „Блумбърг“ разпространиха информация, според която VTB Capital и българската Корпоративна търговска банка са подали съвместна оферта за покупката на „Виваком“ пред консултанта по сделката – инвестиционната банка Morgan Stanley.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *