Сделката с „Царските конюшни“ замириса на авгиеви обори

Сделката със  „Царските конюшни“ /снимката е  от архива на София/ по своя обществен резонанс може би кореспондира с друга, не по-малко скандална сделка от тези дни – продажбата на дипломатическият клуб „Бояна“ и други три сгради, собственост на агенцията за дипломатическите имоти. Но за нея по-късно!

В парламента вече кръстосаха шпаги управляващи и опозиция на тема „Конюшни“. Лентата с историята на този имот се връща назад през годините, ту към едно, ту към друго управление и като горещ картоф всеки гледа да го прехвърли – от партия на коалиция, от община на държава и обратно и т.н. И всеки стопира лентата на онзи кадър, който му отърва – аз съм бял като  ангел, останалите са черни като дявол. „Ако ГЕРБ вече искат оставката на областния управител Веселин Пенев /с изтъркания вече номер „Виж как мачкаме лошите, нищо, че са от нашите“/, ние искаме оставката на вицепремиера Румяна Бъчварова, която излъга и е съучастник в тази сделка“ – прицелва се по-високо от парламентарните кулоари Корнелия Нинова пред представителите на медиите  във връзка със скандалната продажба на „Царските конюшни“. Според нея Румяна Бъчварова за пореден път е излъгала, че нито е питана, нито знае и изобщо не е писала писмо с отговор  за тази сделка. Левите настояват веднага да се предприемат мерки за стопиране и пълно разваляне на сделката, тъй като има достатъчно основания за това.
Атаката беше подплатена с документи с питане на областния управител на София Веселин Пенев от февруари за производство за ликвидиране на съсобственост върху поземлен имот, съсобственост между държавата и частно лица, върху който са изградени сгради, които изцяло или отчасти са държавна собственост. В папката има и черно на бяло и отговор на Бъчварова от юни, с който разрешава извършването на продажбата. В документа има описани сгради, стопанисвани от МВР, и предложение те да преминат в частна държавна собственост.
Левицата припомни, че министър Бъчварова като вицепремиер отговаря и за координацията на областните управители и за коалиционния формат на управление, който в момента  управляващите се опитват да отричат и са изпаднали в пълна амнезия за това, кой е предлагал кандидатите по високите етажи на властта и кой ще поеме отговорност за техните действия. Преди това пък  Бъчварова се измъкна с обяснението, че като вицепремиер с ресор „административна реформа“ тя не отговаря за областните управители, а имало отделна дирекция в МС, която се занимава с координацията.

И другата имотна сделка от тези дни, от която също започва да вони, и то на познатата лоша миризма, типична за корупцията. Дипломатическият клуб „Бояна“ заедно с още три имота в квартал „Изток“ отиват в ръцете на новоучредена компания на трима млади старозагорци. Съдейки по биографията на фирмата, те нямат и грам опит в подобни сделки и участия в такива схеми, но явно цената от 8.5 млн. лв. не ги притеснява. Между другото, това е и началната цена на едновремешната „златна кокошка“ на дипломатическите имоти в София, където без специален пропуск и  протекции просто пишеше „Вход /за простосмъртни/ забранен“. Преди по-малко от година е регистрирана фирмата и то с колосалния капитал от 3 лева. По лев дял притежават почти невръстната Ванеса Тодорова (на 21 години), която е и шеф на останалите двама – връстниците й Димитър Йорданов (20 г.) и Йордан Йорданов (24 г.). На търга в Агенцията за приватизация не си явява нито един от тях тримата /може би не знаят къде е АП/, но  техен пълномощник представлява заявеният от тях интерес. Изненадващо другите двама кандидати не се явяват на търга и заралийското трио е обявено за победител. Явно младите мениджъри имат зад себе си и план „Б“, което в този случай може би означава не резервен вариант, а зад „Б“ стои вероятно Банка.

Паметливи припомнят, че при продажбата на „Кремиковци“ се случи подобно нещо. Световно неизвестен бизнесмен почти на тяхната възраст и с тяхната популярност стана собственик на комбината и темата „Кремиковци“ не само падна от дневния ред, но и мина в дълбока трета глуха. Всъщност, какво беше това „Кремиковци“  – някакъв металургичен гигант или квартална кръчма с кебапчета на Околовръстното шосе. Кой вече ти помни…

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *