Сделките с имоти в София нарастват с 7,8%

Броят на сделките с имоти в София през третото тримесечие е на най-високото си ниво за периода от кризата през 2008 г. насам. Варна прекъсва серията от две поредни тримесечия на ръст на сделките с имоти, а тенденцията за спад в Пловдив продължава за пето поредно тримесечие, сочат данните на Агенцията по вписванията.

Резултат с изображение за имоти софия

След вялото начало на годината ръстът на сделките с имоти в столицата се ускори до 7,7% през второто тримесечие и успява да задържи темпото през третото тримесечие, показват данните на агенцията. Между юли и септември в столицата са били вписани 6874 сделки с имоти, което е ръст със 7,8% спрямо третото тримесечие на миналата година. Това е най-големият брой вписани сделки с имоти в София между юли и септември от 2008 г. насам, когато броят им е достигнал 8866.

От началото на годината в София са били вписани 20 185 сделки с имоти, като броят им е нараснал с 5,5% спрямо деветмесечието на 2018 г.

В същото време спадът при вписаните ипотеки продължава за четвърто поредно тримесечие. Между април и септември в столицата са били вписани 3783 законни и договорни ипотеки, което е спад с 14,8% на годишна основа. От началото на годината в София са вписани 10 683 законни и договорни ипотеки, като броят им намалява с 19,2% спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Агенцията по вписванията.

В Пловдив тенденцията за спад на вписаните сделки с имоти, започнала в средата на миналата година, продължава и през третото тримесечие на 2019 г. В града са били вписани 3465 сделки с имоти, което е понижение с 9,2% спрямо същия период на миналата година. За деветмесечието във втория по големина град в страната са били вписани общо 10 176 сделки с имоти, като броят им намалява още по-осезаемо – с 11% спрямо същия период на миналата година.

През третото тримесечие в Пловдив са вписани общо 1031 законни и договорни ипотеки, като броят им се свива със 17,6% спрямо същия период на миналата година. От началото на годината в града са вписани 2970 законни и договорни ипотеки, което представлява спад от 23,7% спрямо деветмесечието на 2018 г.

Във Варна вписаните сделки с имоти намаляват за първи път от четвъртото тримесечие на миналата година след силния старт на годината и чувствителното забавяне на ръста през второто тримесечие. Между юли и септември в морската столица са вписани 3328 сделки с имоти, което е понижение с 6% на годишна основа. Минимален спад на сделките има и за деветмесечието – с 0,8% спрямо същия период на миналата година.

Свиването при законните и договорните ипотеки във Варна продължава, като през третото тримесечие е отчетено понижение от 9,5% на годишна основа. За деветмесечието то достига 28,6%.

В другия голям морски град – Бургас, обаче тенденцията за ръст на вписаните сделки с имоти от началото на годината се запазва и през третото тримесечие. В града са били вписани 1815 сделки, като броят им нараства с 6,8% спрямо същия период на миналата година. За деветмесечието ръстът на вписаните сделки с имоти в Бургас достига 6,9% на годишна основа, информира investor.bg.

И Бургас не прави изключение от общата тенденция при големите градове за спад на вписаните ипотеки, като за тримесечието той достига 22,1% на годишна основа, а от началото на годината понижението е още по-осезаемо – с 30,8%.

Общо в страната през третото тримесечие са били вписани 55 897 сделки с имоти, като броят им намалява с 1,4% спрямо същия период на миналата година, когато са били вписани 55 103 сделки.

За деветмесечието в страната са вписаните сделки в страната са 147 609, като също отбелязват спад от 1,3% на годишна основа. През третото тримесечие в страната са били вписани общо 11 083 законни и договорни ипотеки, като броят им намалява с 28,7% на годишна основа. Общо за деветмесечието броят на ипотеките е 32 394, което е спад с 27,4% спрямо същия период на миналата година.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *