СДС извади компромати срещу Мирослав Найденов

По думите на Борис Марков, председател на предизборния щаб на СДС, сигналът е изпратен и до прокуратурата, но отговор все още няма, съобщи БГНЕС. Сините поискаха и оставката на земеделския министър, предаде БТА.
Причина за исканата оставка е писмо, получено в СДС, според което настоящият директор на фонда Светослав Симеонов се е оплаквал от „натиск от страна на кабинета на министър Найденов за осигуряване на предимство на проблемни проекти, неотговарящи на правилата на програмата, които са разработвани от определени консултантски фирми“. Писмото е писано на 25 юни 2010 г., по времето, когато Симеонов е бил заместник-изпълнителен директор на фонда, и е отправено до тогавашния директор Калина Илиева. Симеонов по-късно, след напускането на Илиева, е назначен без конкурс за изпълнителен директор на фонд „Земеделие“, като по всичко личи, че е постигната сделка, за да бъдат успокоени духовете, каза Марков.
Симеонов обяснява, че за случая е уведомил Върховната касационна прокуратура, тъй като по проекта е имало разследвания и от ОЛАФ. Впоследствие на сигнала се е получило писмо от ОЛАФ, че през август 2010 г. ще извършат проверка на място по посочения конкретен проект. По време на тази проверка ще бъде установено, че проектът е одобрен неправомерно, от което произтича риск, както за имиджа на страната, така и за финансирането от страна на ЕК, пише Симеонов. В края на документа той уверява, че не се поддава на натиск за обработка по отношение на определени проблемни проекти.
„От страна на министър Найденов сме свидетели на безкрайни PR-акции, но не и скъсване с корупционните практики в неговото ведомство“, заяви още Марков. Те нямат отговор как така бившият заместник-директор на ДФЗ е станал впоследствие титуляр на фонда и допускат, че фактът, че е назначен без конкурс на длъжността означава, че има сделка между него и тези, които участват в корупционните практики. Безучастното поведение на премиера Борисов и оставането на Найденов на поста министър, въпреки призива на СДС за неговата оставка, както и упражняването на правомощията от Симеонов, прави премиерът съучастник в тези корупционни практики, посочи Марков.
В началото на декември м.г. от РЗС внесоха сигнал до парламентарната комисия за борба с корупцията за търговия с влияние и предлагане на подкуп от Найденов. Според тях той искал да участва в схема за източване на фонда, но Илиева попречила. От РЗС твърдят, че той предложил подкуп от 200 000 лв. на новия директор на фонда Светослав Симеонов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *