Севлиевската „Паралел“ инвестира 16 млн. лв. в мебелен завод

Севлиевската мебелна компания „Паралел“ започна строежа на нова производствена и складова база. Предприятието ще се намира до сегашното производство на фирмата, съобщиха от строителната компания „Кастело Прикаст“, която е изпълнител на проекта. В него ще се произвежда основно мека мебел: матраци, облицовки, дамаски, пенополиуретан и др.

Още нови мощности
Новите три сгради са с обща квадратура над 15 000 кв.м. Предвижда се строителните дейности да завършат до края на тази година и производството да започне от началото на 2016 г. Първо ще бъдат готови сградите за основното производство и автоматизираният склад, а през януари 2016 г. ще бъде завършена и сградата за допълващото производство.

Инвестицията е около 16 млн. лв., а разширяването на бизнеса на компанията ще открие нови 250 работни места. В момента в производството в Севлиево са заети около 700 души, а фирмата има и търговски представители в цялата страна. Това е вторият етап от плана за експанзия на компанията: „Кастело Прикаст“ построи и производствена и административна сграда на „Паралел“ в сегашния комплекс, която беше открита през януари.

Двойно повече бизнес
„Новият проект ще удвои производството и оборота ни“, съобщи пред „Капитал Daily“ изпълнителният директор на „Паралел“ Ивелина Георгиева. Според нея производството ще е както за износ, така и за българския пазар.

Компанията работи за гиганти като IKEA и други европейски мебелни групи. Тя доставя за шведската верига от 2010 г., след като покри всички изисквания за опазване на околната среда и условия на труд. Фирмата има и лаборатория, в която се извършва предварителен контрол на материалите, които се влагат в производството. Компанията спечели и различни проекти по европрограми за модернизиране на производството като внедряване на софтуер.

Постоянен растеж
Компанията е сред най-големите в мебелния сектор. Фирмата е създадена през 1995 г. и е собственост на местния бизнесмен Йордан Ковачев. Под шапката на компанията майка са различни дружества от мебелния бранш – „Матраци Нани“, „Зона дом“ (веригата Zona for home), „Кова стил“ (дивани и др.) и др.
През последните години оборотът на „Паралел“ расте. Консолидираните приходи за последната отчетена засега година – 2013 г., са 46 млн. лв. при печалба от 5 млн. лв. спрямо продажби от 23 млн. лв. през 2010 г. Освен с производство групата се занимава и с търговия. През 2007 г. компанията обяви, че инвестира общо 15 млн. евро в три мебелни магазина с марката „Зона дом“ в София, Варна и Бургас. Впоследствие обектът във Варна беше затворен, а бяха открити магазини в Пловдив и Севлиево. Не всички обекти са собственост на Ковачев – някои са в съдружие с други инвеститори. Приходите само на „Зона дом“ за 2013 г. са 12.3 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *