Седем съвета как да си търсим работа

„Търся си работа от около три месеца. Започнах да контактувам с бивши колеги и ръководители, за да проверя дали те знаят за някое вакантно работно място, което би било подходящо за мен. Но сега вече съм към края на този списък и осъзнах, че имам нужда да вляза в контакт с познати от професионални групи, както и мои колеги от университета. Проблемът е, че има хора, които не познавам толкова добре (и които не са запознати с предходната ми работа), и някак си не мога да се реша да го сторя. Продължавам да отлагам да вдигна телефона или дори да се обърна към хора от LinkedIn” – читателка на списание Fortune.
Сигурно много от вас се намират в подобна безизходица и не знаят как да постъпят.
Ан Фишър, експерт по въпросите на кариерното развитие в списанието, подава ръка на обезверената читателка на авторитетното издание.
„Ти със сигурност не си единствената, която има усещането за непохватност в търсеното на виртуални непознати. Това е валидно за около 50% от хората – онези, които принадлежат към така наречения „интровертен“ личностен тип“, пише Ан.
Тя препоръчва на хората, лутащите се в нови пътища за търсене на работа, да се вслушат в съветите на кариерния наставник Том Дизил. Особено, ако трудно завързват социални контакти.
Дизил е попадал на много търсещи работа, които определят социалните си умения за завързване на контакти като „лоши“ или дори „много лоши“. Това е и причината той да напише книгата си „Общуване за новаци, нерваци или наивни търсачи на работа“, за да помогне на такъв тип хора да преодолеят психическото си „блокиране“ в създаването на контакти.
Както всичко останало, създаването на мрежа от контакти, улеснява повечето от нещата, които правим, въпросът е как да започнем. Тези седем съвета на Дизил, биха помогнали да направим първите си няколко обаждания или e-mail-а, с които да придобием увереност да продължим напред.
1. Започни спокойно. Направи списък на всички контакти, които ти дойдат на ум, които са отвъд установената ти зона от познанства. След което ги подреди в ред, според трудността им и започни да се обаждаш на онези, които попадат в най-лесно достъпните.
2. Никога не приемай „не“ за отговор. Много пъти, търсещите работа, се отказват от това да започнат контакт с някого, защото те допускат, че отсрещната страна не би желала или не би могла да им помогне, отбелязва Дизил. Но никога няма да разберете, ако не попитате, ще придобиете увереност, едва когато осъзнаете на колко много хора всъщност би било приятно да влязат в контакт с вас.
Най-лошата грешка е да откажете да приемете, че сте без работа. Един от неговите клиенти, например, си намерил нова работа, след като споменал пред своя съсед, че си търси работа.
Ако той се бе опитал да се преструва, че не е безработен, вероятно никога нямаше да разбере за тази нова възможност, казва Дизил.
3. Усъвършенствайте умението си да достигате до хората. Всички са нереално натоварени в наши дни, така че уловете вниманието на събеседника, колкото е възможно по-бързо, съветва Дизил. Нужно е да усъвършенствате себе си в подход, чрез който незабавно казвате на събеседника кой сте и какво имате да предложите.
Когато пригаждате своята кратка реч към вниманието на конкретен човек, едно малко изследване може да бъде от голяма помощ. Преди да влезете в контакт с някого опитайте се да разберете върху какво работи или какво планира. С какви конкретни задачи се сблъсква точно сега? Ако можете бързо да опишете умение или опит, които имате, които да кореспондират с дадена негова нужда, то вие имате доста по-добър шанс да привлечете вниманието.
4. Попитайте за съвет, а не за информация относно специфичните особености на вакантната позиция. Не само, защото това би ви доближило да отсрещната страна в дадения момент, а и защото би довело до по-полезно вникване, относно това с какво наистина се занимава компанията или дори би породило предположения за други хора, на които би трябвало да се обадите.
5. Опитайте се да предложите нещо в замяна. Само защото сте без работа в момента не означава, че няма какво да предложите. Повече контакти, повече потенциално полезна информация, която събирате по пътя, която на по-късен етап бихте могли да предадете на друг. А ако търсите работа по интернет и попаднете на обява, която би заинтересувала някого от вашите контакти – изпратете я.
6. Винаги питайте за допълнителни имена за контакт. Приключвайте разговора с въпрос дали събеседника ви има някакви предположения за някой друг, на когото можете да се обадите за повече информация. Ако сте направили добро впечатление обикновено отсрещната страна е добре настроена да ви услужи. Започването на следващия контакт с думите „Еди-кой си ми препоръча да се обърна към Вас“ спомага да намалите страха от едно студено посрещане на вашето обаждане.
7. Създайте списък с имейли. Съберете в него всички хора, с които сте говорили и тези, които са проявили интерес и им изпращайте редовно имейли (да речем по веднъж в месеца) с последната информация около вашето търсене на работа, включително и къде си кандидатствали, с кого сте говорили.
С това ще се задържите в съзнанието на хората и ще ги подтикнете да се свържат с вас, ако са чули нещо, което може да ви е от полза. Поддържайте бюлетините си кратки, но прикрепяйте интересни съобщения, така че хората да очакват с нетърпение вашите писма.
След като веднъж сте намерили работа не спирайте да поддържате създадените контакти. Един ден отново може да ви се наложи да търсите работа и тогава ще трябва да градите мрежата от контакти отначало.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *