Седмица за спасяване на Гърция

А причината е, че инвеститорите очакват, че през тази седмица най-после ще бъдат взети важните решения за спасяването на Гърция. Утре в южната ни съседка пристига Жан Клод Юнкер, премиер на Люксембург и председател на групата на финансовите министри на страните от еврозоната.
 
Днес той заяви, че евентуално излизане на Гърция от еврозоната е възможно само ако страната не спази нито един от поетите ангажименти. Според него властите в Атина ще удвоят усилията си, но няма да допуснат случването на подобен сценарий. Юнкер подчерта, че въпреки че има технически способи за изваждане на Гърция от еврозоната, това е политически невъзможно.
На 23 август германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне с френския президент Франсоа Оланд в Берлин. Лидерите на двете най-големи икономики в еврозоната вероятно ще обсъдят и мерките за спасяване на Гърция.
След срещата си с Оланд, Меркел ще говори и с гръцкия премиер Антонис Самарас, който отива в Берлин с надеждата да измоли удължаване на сроковете за прилагане на мерките за икономии, наложени на Гърция, срещу предоставянето на кредитна линия от ЕС, МВФ и ЕЦБ.
Според публикация в Passauer Neue Presse, един от водещите политици от партията на Меркел, Норберт Бартле счита, че след тези срещи инвеститорите ще намалят доходността търсена за гръцкия дълг. Според бюджетния експерт на парламентарната група на Християнския съюз тази седмица ще е ключова за Гърция.
В публикация в Süddeutsche zeitung пък се посочва, че в споразумението на Гърция с кредиторите има изречение, според което реализирането на реформите може да се удължи във времето, ако рецесията в страната се задълбочи повече от предвиденото.
Заместник-председателят на парламентарната група на участващите в управляващата коалиция Християндемократи Михаел Майстер пък заяви пред Die Welt, че общият размер на помощта за Гърция не може да бъде увеличен, но са възможни промени по отношение на сроковете за изпълнение на мерките и техния приоритет. Майстер не изключва ускоряване на следващия транш за Гърция, при условие, че е налице съгласието на МВФ.
Според представителя на Германия в Европейската централна банка, Йорг Асмусен, цитиран от Frankfurter Rundschau, еврото може да е стабилно, само ако няма съмнения в неговото бъдеще.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *