Седмица ще се проверяват грешни данни за кредит

Ако клиент с кредит забележи, че данните за него в кредитния регистър на БНБ са сгрешени, той има право на проверка и отговор в рамките на 7 дни. Това гласи новата наредба на БНБ за централния кредитен регистър, публикувана вчера в Държавен вестник.

От 1 октомври в регистъра ще влизат данни не само за банковите заеми на гражданите и фирмите, но и за кредитите от фирми за бързи пари и за лизинговите договори. Ако в регистъра пише, че клиентът не си плаща навреме заемите, почти е невъзможно да изтегли нов кредит. Данните, до които имат достъп финансовите институции, са не само актуалните дългове, но и просрочията по кредитите на клиента до 5 години назад.

Ако забележи грешка, гражданинът трябва да подаде заявление до неговата банка или финансова къща, а не до институцията, управлявана от Иван Искров. Трезорът е длъжен да върне отговор в рамките на 7 дни и да поправи грешката до 15-о число на следващия месец. Клиентът може дори да съди банката за погрешни данни, като информацията за заведеното дело или за влязлото в сила съдебно решение също трябва да фигурира в регистъра.

Всеки може да провери данните за кредитната си задлъжнялост в регистъра, като подаде заявление до БНБ, лична карта и плати съответната такса. Централната банка трябва да отговори в рамките на 7 дни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *