Сезонно наети безработни не губят право на помощи

Безработните, решили да работят в селското стопанство, няма да губят правото си на социални помощи. Правилата, по които ще се наемат сезонни работници, вече са обнародвани в „Държавен вестник“.

Сезонни трудови договори за еднодневните работници - Новини от ...

В законодателството, свързано с извънредното положение, са предвидени различни варианти за земеделците, които да облекчат наемането на сезонна работна ръка.

Безработните лица в трудоспособна възраст, които получават месечна помощ по Закона за социално подпомагане и не са включени в програмите за заетост, може да сключат трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа – до 14 дни месечно, но не повече от 120 дни годишно. Това време не се признава за трудов стаж, но те няма да загубят социалните си помощи,информира pariteni.bg.

Досега разрешените еднодневни договори вече могат да се сключват за повече от един ден, с краен срок на прилагане до 31 октомври.

istock
istock

Трудовият договор е с нормална продължителност на работното време за деня – до 8 часа, като страните по него могат да договорят работа за 4 или 6 часа.

Работодателят – регистриран земеделски производител, може да получи образците на трудови договори от съответната дирекция „Инспекция по труда“ лично или по електронен път.

Трудовото възнаграждение се изплаща в деня на изтичане на срока на трудовия договор срещу разписка, която е неразделна част от договора.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *