Сейф ал Ислам искал да докаже, че е невинен

Това заяви прокурорът от Международния наказателен съд в Хага Луис Морено-Окампо в интервю за агенция Ройтерс, дадено от Пекин, където е на юридически конгрес.
Морено-Окампо отново потвърди,  че между сина на Кадафи и МНС има непряк контакт и че хора, които са във връзка със Сейф ал Ислам са във връзка и с съда в Хага. По тези хора МНС е предал на Сейф ал Ислам предупреждението, че ако се опита да избяга със самолет от пустинята Сахара, където се укрива сега, то самолетът му ще бъде прехванат във въздуха, каза Морено-Окампо.
Смята се, че синът на Кадафи е намерил убежище при туарегите в района на границата на Либия с Нигер, съобщи БТА.
Вчера представител на Преходния национален съвет на Либия каза, че Сейф ал Ислам е преминал в Нигер, а в южноафрикански издания се появиха информации, че наемници се грижат за сигурността му и за извеждането му от региона. Подобно нещо заяви вчера и Морено-Окампо. Той го потвърди днес в интервюто за Ройтерс. „Имаме информации, че група наемници се опитва да помогне на Сейф ал Ислам да избяга в друга страна, така че се опитваме да предотвратим това. Ние работим също с някои страни в тази насока. Твърди се, че някои от наемниците били южноафриканци“, заяви Морено-Окампо. Той подчерта, че съдът в Хага не се опитва да сключи каквато и да е сделка със Сейф ал Ислам, а просто да му обясни посредством контактите с него, че той трябва да бъде съден за военни престъпления.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *