Секс, власт и „видеокрация“

Привлекателните италианки – инструмент на властта

В Италия красавици с дълбоки деколтета и ефирни гащички мечтаят за политическа кариера. Засилва се критиката срещу една култура, в която властта като че ли изцяло е попаднала в ръцете на телевизията.

Секс, власт и „видеокрация“ – така се нарича документацията, която изобличава медийната империя на Берлускони и усъвършенстваната й система да използва привлекателни жени като символ и инструмент на властта.
Дълбоките деколтета и ефирните гащички са марката на непретенциозните развлекателни предавания на медийния концерн, който превърна Берлускони в един от най-богатите хора в света и в началото на 90-те години го отведе в политиката.
Карфаня – министърката по въпросите на равноправието

Кралици на красотата стават министърки
Чистосърдечието проправи път натам и на някои дами. Министърката по въпросите на равноправието в правителството на Берлускони е бивша победителка в конкурс за красавици и водеща на телевизионно предаване. Партията на Берлускони издигна в изборите кандидатурите на жени, които се отличават главно с привлекателна външност.
Бизнесмен твърди, че за вечери и партита във вилата на Берлускони в Сардиния и в жилището му в Рим са му били „набавени“ близо 30 жени – много от тях телевизионни „звездички“ или „кандидат-звездички“, а освен това една елитна проститутка. Бизнесменът беше задържан във връзка със случай с нелегална търговия с кокаин. Срещу Берлускони обаче не се водят разследвания – никога не еползвал платени секс-услуги, заявява той.
Роси Бинди със сигурност е от жените, които не се надяват на кариера в медийната империя на Берлускони.
През октомври политичката от опозицията и заместник-председателка на камарата на депутатите отправи остра критика срещу Берлускони в едно предаване на държавната италианска телевизия. Министър-председателят се включи „на живо“ по телефона и я атакува с думите: „Вие сте повече красива, отколкото интелигентна“. „Не съм от жените, които ви обслужват“, отвърна Бинди.
Това не остана без последствия. Ляво ориентираният и ненавиждан от Берлускони всекидневник „Ла република“ призова жените да дадат воля на гнева си и за по-малко от месец 100 000 се отзоваха на призива. Освен злъчни коментари много от тях изпратиха на уеб-страницата на вестника и снимки, показващи ги край печката, на работното място или пък с дете на ръце. На много от снимките имаше надпис: „Г-н министър-председателю, аз не съм на вашите услуги“.

Берлускони и Карфаня в парламента

Берлускони – създател на „видеокрацията“
Роси Бинди смята, че именно Берлускони е отговорен за наложилата се култура на „видеокрацията“. Премиерът не намира обаче нищо лошо в това, че обича хубавите жени и че те са причина да си има проблеми в брака. Съпругата му, Вероника Ларио, също бивша „звездичка“, иска развод. Тя публично изля гнева си върху Берлускони за това, че е присъствал на партипо случай рожденния ден на 18-годишна красавица от Неапол.
Берлускони не е изобретател на италианската смесица от секс и политика. Още преди 20 години Илона Щалер, бившата порно-звезда Чичолина влезе в парламента. Само че Берлускони и медийната му империя систематично издигат въпросната смесица на масово равнище. Въпреки критиката срещу него, италианският премиер продължава да е популярен сред италианците.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *