Села за продан – хит на пазара в Испания

Това не е шега! Такива обяви се срещат все по-често в Испания. Няколко десетки са селата в страната, обявени за продан, пише bTV.
По-голямата част от тези продажби са частни. Тоест, жителите или по-скоро наследниците им, са се договорили помежду си и заедно продават имотите си. Но има и общински оферти за продажба на напълно обезлюдени селища. Някои от къщите са на 200, дори 300 години.
„Парадоксално е, че покупката на такива села се отприщи с началото на кризата. Ако допреди 5 години почти нямаше предлагане и още по-малко търсене на цели села, то сега получаваме на ден по 400 мейла с молба за повече информация по конкретна оферта“, обясни Марибел Ферейро, съдружник в Агенция за недвижими имоти.
Желаещите да си купят село обикновено са хотелски вериги или предприемачи, които искат да развиват селски туризъм. Но според Марибел Ферейро има и просто клиенти с много пари, на които една къща на село не им стига.
„Купувачите ни са главно чужденци: англичани, немци, холандци. Миналата година и един българин си купи такова село. Искаше да развива някакъв бизнес“, обясни Марибел Ферейро.
От испанските клиенти най-много са столичаните.
Повечето от офертите за продажби са на север в Астурияс и Галисия. Това са по-бедни райони, изоставените села са полусрутени, затова и цените са скромни – 90-100 хиляди евро.
В Каталуня се продават по-запазени селища, почти в перфектно състояние, дори в центъра със средновековни църкви, реставрирани и функциониращи. Цената на едно такова село може да стигне до 2 милиона евро.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *