Селскостопанската продукция расте, приходите на производителите намаляват

„През 2015 г. земеделската продукция у нас се е увеличила в повечето ни отрасли“, пресметна в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR министърът на земеделието Десислава Танева. По думите ѝ продукцията от биопроизводство бележи ръст от 30%, като значителна част от този растеж е от произведения био пчелен мед.

Приоритетни сектори за МЗХ, които доскоро са били недофинансирани, са плодове и зеленчуци. При тях също се отчитат увеличения, според Танева.

Финансовите приходи обаче показват тенденция надолу, а загубите на земеделците са в резултат от руското ембарго и европейските политики, които следва и България. Поради тези причини е намаляло производството на мляко, което е довело до кризата в млечния сектор от края на 2014 г. за целия Европейски съюз.

„Преди налагането на руското ембарго, някои европейски страни изнасяха 70% от млечните си продукти в Русия“, посочи още Танева. „Сега трябва да говорим как може да се излезе от кризата в аспекта на общия европейски пазар. Да, желанието на всички фермери е трендът да се обърне по отношение на цените на основни продукти като месо, мляко, плодове и зеленчуци. За да се случи това, трябва да се възстановят традиционни пазари, което ще повиши цените“, настоя министърът на земеделието.

Тя препоръча на българските фермери да са единни. И даде конкретен пример със сектор „Плодове и зеленчуци“, където работят около 9 хил. земеделци, но само 0,3% от тях са организирани в 14 признати организации на производители. Танева припомни, че в новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) има мерки за подкрепа на сдружаването, но това става трудно поради спецификата на българския манталитет.

„В началото на тази седмица Центърът за сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа във формата 16 плюс едно, който е базиран в София, информира, че са сключени договори за износ на осем продукта на български производители, например тестени изделия и минерални води за Китай“, съобщи министър Танева. На въпрос дали България ще изнася цигари за Китай, Танева отговори, че се работи за приключването на 22 процедури за различни продукти, за да стане износът възможен. „Едната от тях е за тютюн, като през март се очаква инспекция от китайски власти да прецени дали одобрява условията за производството“, каза аграрният министър. Тя поясни, че тези процедури по правило са протяжни – например тази за млечните продукти е отнела цели 4 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *