Семерджиев: Повече не можем да потискаме цените на тока

Това казва в интервю за „Труд“ председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Той допълва, че в общия микс влиянието на тези централи е голямо и това неминуемо ще доведе до увеличението на цените на тока.
Ангел Семерджиев допълва, че цените на електроенергията в България са най-ниски в целия Европейски съюз. „Самият факт, че електроенергията се използва за отопление – нещо, което е немислимо в която и да е европейска страна – показва, че цените на тока са приемливи за една значителна част от домакинствата“, казва председателят на енергийния регулатор.
Според него в момента не е необходимо домакинствата да могат да избират доставчик на ток, защото това крие пазарни рискове от избора на доставчик. Практиката в други страни показала, че малко домакинства сменят доставчика си. „В България пазарът все още не е достатъчно развит и ликвиден. Хората ще трябва да следят цените и условията на различните доставчици“, посочва Семерджиев.
Председателят на регулатора не смята, че се ощетява „Булгаргаз“, като не се приема размерът на исканите от компанията повишения в цената на газа.
„Не приемам, че има проблем с неговата нормална дейност. Основният проблем на компанията е, че има много длъжници, чиито задължения не могат да бъдат поети от сегашните консуматори“, казва Семерджиев. Той коментира обаче, че не разбира защо общественият доставчик трябва да има висока печалба „…и къде ще ги влага тези печалби? Той трябва да осигурява стабилни условия за развитие на пазара на едро на природен газ и това се опитваме да го вменим в търговската политика на „Булгаргаз“, посочва шефът на регулатора.
Комисията е предложила да се въведе лицензионен режим за ВиК дружествата, за да подлежат на по-голям контрол, казва още Семерджиев по повод извършените проверки на ВиК операторите, където са открити сериозни нарушения. По думите му те дават основание да се ограничат претенциите на голяма част от ВиК операторите за по-високи цени.
По повод коментарите, че Е.ОН напусна страната заради свръхрегулацията тук, Семерджиев посочва, че от трите електроразпределителни компании „Е.ОН се развиваше с най-бавни темпове – като мрежа и инвестиции. Самият мениджмънт не използваше достатъчно възможностите да организира и ръководи още по-добре компанията … А така наречената от тях свръхрегулация означава, че сме си вършили работата, защото, ако беше извън рамките на закона, Е.ОН щеше да получи справедливост чрез Върховния административен съд“.
Семерджиев посочва, че засега ДКЕВР печели почти всички дела по споровете с всички електроразпределителни дружества, свързани с цената на тока.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *