Сенатът гласува преразгледания бюджет на Италия за 2019 година

Сенатът на Италия гласува през изминалата нощ в изключително напрегната обстановка преразгледания и коригиран бюджет на Италия за 2019 след дълги и остри спорове с Брюксел, който отхвърли първия му вариант, предаде Франс прес.Текстът на основния финансов закон на страната трябва да бъде одобрен освен това и от Камарата на депутатите, което се очаква да стане на 28 или на 29 декември, уточни АФП.
Със 167 гласа „за“, 78 „против“ и трима въздържали се сенаторите гласуваха в 1:30 по Гринуич за новия текст, представен няколко часа по-рано от правителството на „Лигата“ (крайната десница) и на Движението „Пет звезди“ (антисистемно) в края на преговори с Европейската комисия, продължили седмици наред.
Демократическата партия обаче обеща да сезира Конституционния съвет, заявявайки, че е допуснато безпрецедентно нарушение на представителната демокрация, тъй като сенаторите не са имали време да се запознаят подробно с текста, по който е трябвало да се произнесат.
След споразумението, постигнато в сряда с ЕС, за да се избегне процедура за прекомерен бюджетен дефицит срещу Италия, бюджетът предвижда дефицит от 2,04 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) в сравнение с 2,4 на сто в първоначалния вариант. Заложеният икономически растеж е 1 процент за 2019 година вместо очакваните първоначално 1,5 на сто.
Надеждите са, че новият бюджет ще избегне нарастване на и без това огромния дълг на Италия, който превишава 130 на сто от БВП.

Още преди няколко дни стана ясно, че двете страни Италия и ЕК – ще  се договорят за бюджета на популистското правителство в Рим, след като неразбирателството между тях доведе до притеснение на инвеститорите. Зам.-председателят на ЕК, отговарящ за еврото – Валдис Домбровскиc, заяви, че постигнатото споразумение ще доведе до бюджетен дефицит през следващата година от 2.04% от БВП в сравнение с 2.4% в първоначалните планове на Рим, пише Reuters. Той каза още, че Брюксел се надява, че бюджетът ще бъде „основата за балансирана бюджетна и икономическа политика в Италия“. Страната „спешно трябва да възстанови доверието в икономиката си, за да облекчи финансовите условия и да подкрепи инвестициите“, допълва Домбровскиc.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *