Сесията в Европа завършва на положителна територия

Dow Jones Industrial Average се покачва с 0.47% до 13 946 пункта.  S&P 500 Index добавя 0.58% до 1 511 пункта.  NASDAQ Composite Index напредва с 0.70% до 3 153 пункта.
Петролът се търгува разнопосочно, като априлските фючърси на лекия американски петрол се търгуват с понижение от 33 цента до $ 92.56 за барел, а брентът поскъпва с 52 цента до $ 114.04 за барел.
Във валутната търговия еврото остава под натиск, като курсът му към долара е $ 1.3179, което блио едномесечно дъно. До там го докараха прогнозата на Европейската комисия, че рецесията в еврозоната ще се запази и през тази година, а безработицата ще скочи над 12%, както и последните данни от Европейската централна банка, които показаха, че банките, ползвали помощ по силата на програмата LTRO II са върнали по-малко, от очакваното средства.
Това обаче не попречи на сесията в Европа, която към края на деня завършва на положителна територия.
Влияние за това може би има бизнесдоверието в Германия, което се покачи до 10-месечен връх, показват данните, които инвеститорите очакваха днес. Те надхвърлиха прогнозите им. Институтът Ifo, който пресмята бизнес доверието със специален индекс, на база анкети сред 7 хил. изпълнителни директори, оповести, че нивото му е скочило от 104.3 пункта през януари на 107.4 пункта през февруари.
Негативната прогноза на Европейската комисия, че еврозоната няма да отчете ръст през тази година, а свиване с 0.3% върна еврото към 6-седмичното му дъно. към този час курсът му към долара е $ 1.3286.
Друга причина за спада му са незаволителните резултати, които Европейската централна банка отчете от поредния транш, в който банките изплащат получената помощ по силата на програмата LTRO II. Банките са върнали едва € 61.1 млрд., при очаквани поне € 100 млрд.
Интерпретацията на този факт веднага се възприе като симптом на затруднение за банките да върнат парите. Акциите им на борсите обаче продължават да се котират с повишение и към този час индексите на основните борси в Европа светят в зеления цвят на победата.
Европейските акции отвориха с покачвания в петък, с което правят опит да изтрият вчерашните си загуби. Инвеститорите са в очакване на данни за бизнес доверието в Германия, което според прогнозите на икономисти би трябвало да се е подобрило през този месец.
FTSE 100 се покачва с 0.41% до 6 317 пункта.  DAX INDEX напредва с 0.41% до 7 615 пункта.  CAC 40 добавя 0.77% до 3 652 пункта.
Във валутната търговия еврото поскъпва към долара по-уверено и вече курсът е $ 1.3226.
Петролът продължава да поскъпва, като лекият американски петрол се търгува при $ 93.15 за барел, а брентът се котира на $ 114.13 за барел.
След голямо пропадане на международните пазари тази нощ, цената на петрола започва да се съвзема в азиатската сесия. Доларът, който бе пратил еврото на 6-седмично дъно, започна да отпуска хватката, а на фондовите борси инвеститорите си намериха оправдание за прибиране на печалбите.
За втора поредна сесия акциите на Wall Street натрупаха загуби. Причината е за това е, че инвеститорите се възползваха от добрия момент за реализиране на постигнатата доходност, който намека от страна на служител във Федералния резерв даде. Става дума за очакване, че банката може би ще спре със стимулите през следващата година.
Dow Jones Industrial Average спадна с 0.34% до 13 880 пункта.  S&P 500 Index се понижи с 0.63% до 1 502 пункта.  NASDAQ Composite Index изгуби 1.04% до 3 131 пункта.
В Азия търговията протече разнопосочно, като в Япония водещият борсов индекс завърши с ръст, въпреки натиска, който йената оказа върху акциите на компаниите-износителки през тази седмица.
Nikkei 225 се покачи с 0.68% до 11 385 пункта.  Hang Seng Index спадна с 0.47% до 22 798 пункта. CSI 300 Index се понижи с 0.41% до 2 596 пункта.
След натиска върху цената на петрола, който се наблюдаваше на пазарите през последните два дни, към този час суровината се съвзема. Основната заслуга за това е на поевтинелия долар.
Лекият американски петрол поскъпва с 29 цента до $ 93.14 за барел. Сортът брент добавя 42 цента до $ 113.96 за барел.
В американската сесия фючърсите за лек американски петрол с доставка през април завършиха на $ 92.84 за барел, което бе дневен спад с 2.5%. Обяснението за това движение може да се търси в лошите данни за икономиката на еврозоната, в силния долар и в прогнозите, че Саудитска Арабия ще увеличи производството на суровина през второто тримесечие на тази година. Това принуди някои некомерсиални участници на пазара да затворят дългите си позиции в петрол.
Във валутната търговия еврото се качва към долара до $ 1.3215 и поскъпва към йената до 123.36 йени за едно евро. Доларът също се вдига към йената до 93.35 йени за един долар.
В късните часове снощи еврото пропадна до 6-седмично дъно спрямо долара заради данните за леката промишленост в еврозоната, които дават основание да се предположи, че секторът ще остане в рецесия през първото тримесечие на тази година.
Друг повод за движения във валутната търговия бе изказването на ръководител на Федералния резерв Джеймс Булард, който каза, че централната банка може да започне да вдига основната лихва през 2014 година, когато безработицата слезе под 6.5%.
През следващата седмица предстои избор на гуверньор на централната банка на Япония Bank of Japan, което със сигурност ще държи трейдърите в очакване.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *