„Сетгаз“ иска да строи газова връзка до Димитровград

Турската газова компания „Сетгаз“ има намерение да изгради частна газова връзка с България, казаха пред „Класа“ източници от енергийното министерство. Компанията предлага да се построи газопровод между Одрин и Димитровград, като по него ще могат да се внасят до около 1 млрд. куб. м газ годишно. Предложението е изпратено в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма преди два месеца. Молбата на дружеството е проектът да получи институционална подкрепа от страна на правителството.
От „Сетгаз“, която се занимава с внос и износ на природен газ на едро, са предложили на български газови компании да участват в строежа и експлоатацията на тръбата. Компанията предпочита газопроводът да бъде построен съвместно с „Булгартрансгаз“ и „Булгаргаз“, но ще води преговори и с частни газови компании да се включат в проекта. Газовата връзка може да бъде изградена за около година, а съоръжението ще помогне за диверсификацията на доставките на гориво у нас.
Тръбата е с по-малък капацитет от реверсивната връзка до Турция, която ще се строи от Българския енергиен холдинг. По нея от БЕХ планират да преминават по 12 млн. куб. м газ дневно, а строителството й ще отнеме 19 месеца.
МИЕТ разглежда възможността за строителството на тази газова връзка, макар то да звучи екзотично, коментира и енергийният министър Трайчо Трайков. Предложението за новата връзка не е постъпило при нас и не сме го разглеждали, заяви пред „Класа“ изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов. През Димитровград се очаква в бъдеще да преминава и тръбата, по която страната ни да получава гориво от газопровода ITGI (Турция-Гърция-Италия).
Министър Трайков добави, че преговорите за строителството на газопровода „Южен поток“ ще започнат на 18 януари догодина. МИЕТ подкрепя искането на руската страна за удвояване капацитета на газопровода. Така след като бъде завършен газопроводът, по него ще преминават по 63 млрд. куб. м газ годишно.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *