СИБАНК ще получи 200 млн. по програма COSME

Бизнесът ще получи още 200 млн. при облекчени условия по програма COSME. СИБАНК и Европейският инвестиционен фонд подписаха нов договор по програма COSME, финансирана от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), в рамките на Плана Юнкер.

Така общият портфейл на СИБАНК по програмата става 400 млн. лева, съобщиха от кредитната институция, ръководена от Петър Андронов. Настоящият договор е продължение на подписаното през октомври 2015 г. гаранционно споразумение по COSME между двете институции. Тогава СИБАНК стана първата банка в България участник по Плана Юнкер. Споразумението ще позволи на СИБАНК да предостави допълнителни 200 млн. лева под формата на кредити и банкови гаранции на българските малки и средни предприятия при благоприятни условия.

Гаранционното покритие по COSME дава възможност за намаляване на изискваното от кредитополучателите обезпечение. COSME е програмата на ЕС за конкурентоспособност на малките и средните предприятия (МСП), която се осъществява в периода 2014-2020 г., като основната й цел е да стимулира предприемачите да развиват бизнеса си, информира standartnews.com.

Бюджетът за финансови инструменти по програмата е 1,3 млрд. евро. Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК и кънтри мениджър на KBC Груп за България, обяви, че за малко повече от година по програма COSME са финансирали близо 1000 сделки на МСП за над 190 млн. лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *