Сибирски студ носи рекорден износ на газ

Сибирски температури нахлуват все повече в Централна и Южна Европа и старият континент трепери от леденото време и замръзналите реки. Десетки са вече жертвите например в Полша, където студът отне живота на много хора, и то не само бездомници и улични пияници. При това положение не е учудващо, че руската компания „Газпром“ съобщи вчера в своя сайт, че дневните доставки на природен газ за страните извън бившия СССР са достигнали рекордно високи стойности, предадоха Ройтерс и ТАСС. Причината е повече от ясна – студеното време в Европа. Например на българския църковен празник Богоявление – 6-и януари, „Газпром“ е доставил 615 и половина милиона кубични метра газ за европейските държави, като е подобрил предишния си рекорд от 5-и януари с близо 1 милион кубични метра.

„Газпром“ осигурява около една трета от синьото гориво в ЕС, а силното нарастване на търсенето на Стария континент напоследък е тласнало доставките по газопровода „Северен поток“ до исторически максимум от 165,2 милиона кубични метра през последните няколко дния сочат данни на компанията.
Наскоро по отделните времеви интервали – износ на час, денонощие, седмица и месец руският производител регистрира нови рекордни стойности за всеки един от тях. Например на 11 ноемвриГазпром за шести път тази есен отчете исторически дневен максимум на износа на газ за Европа. На този ден са били доставени 597,9 милиона кубични метра, се посочваше в съобщение на компанията, цитирано от ТАСС.

Увеличението спрямо 10 ноември, когато бе поставен предишният рекорд (591,7 милиона кубични метра – бел. ред.), е 6,2 милиона кубични метра.
По данни на Газпром за периода януари-октомври 2016 година доставките за т. нар. далечната чужбина (страните извън ОНД) са нараснали с 10 процента на годишна основа или с 13,05 милиарда кубични метра.  За Германия доставките са нараснали със 7,5 процента (2,75 милиарда кубични метра), за Великобритания – с 54,6 процента, за Франция – с 20,4 процента, за Австрия – с 27,5 процента, за Гърция – с 47,3 процента, за Холандия – с 91,8 процента, за Дания – с цели 149,4 процента, за Полша – с 16,7 процента.
Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *