Сидеров атакува сградата на президентството заради Катуница

„Циганската престъпност е опасност за държавата, за държавността и за националната сигурност“, заяви пред журналисти лидерът на „Атака” Волен Сидеров на площада пред президентството, където се събраха депутати и симпатизанти на партията, съобщи „Фокус“. Той поиска да влезе в президентството през главния вход, за да връчи лично на Георги Първанов декларация, но не бе пуснат. Депутатът дърпаше вратите, които се оказаха заключени. През това време държавният глава и премиерът Бойко Борисов бяха в Пловдив и Катуница по повод инцидентите там.
Реакцията на Сидеров и хората му наложи полицаи да ги отблъснат, като специален кордон охраняваше входа на „Дондуков” 2. „Това не е президентство, а някакъв бункер, в който Първанов и служителите му се крият, а затворените врати говорят за неуважително отношение към институцията парламент“, заяви лидерът на „Атака“, който е и кандидат за държавен глава.
След 40 минути той бе поканен от главния секретар на президента Красимир Стоянов, който му обяснил, че Първанов не е в София и за това не може да се срещне лично с него, предаде БТА. Затова се наложи Сидеров да предаде искането си на Стоянов.След това лидерът на „Атака“ и депутати от партията отидоха в Министерския съвет, където бяха приети от началника на политическия кабинет на правителството Румяна Бъчварова. През това време техни привърженици останаха отвън при засилено полицейско присъствие.
В декларация на партията, адресирана до ГЕРБ, се настоява за свикване и на специално заседание на парламента по темата за циганската престъпност. От партията искат и  законодателни промени, свързани с разрешаването на неизбежната отбрана, въвеждане на смъртно наказание за жестоки убийства, регламентиране на доброволни отряди за защита на собствеността, забрана на т.нар. мешере като антиконституционна саморазправа и други.
От „Атака“ настояват и принудително да бъдат изведени всички роми, „самонастанили се незаконно в държавни, частни и общински имоти“. Незабавно държавната власт може да го направи – чрез ДНСК, влизане с багерите и разтурване на гетата, каза Сидеров, цитиран от БТА.
Той добави, че циганската престъпност е геноцид, над който има политически чадър от всички правителства, включително и сегашното, но не коментира започналата проверка от прокуратурата за чадър над Цар Киро.
„Ако ГЕРБ не подкрепят исканията ни, те ще покажат, че са лъжливи и че са използвали „Атака“ за користни цели. Нека Бойко Борисов да ми каже може или не може да ги направи. Ако не може, нека да каже: „Не мога да се справя с циганската престъпност, заповядай – отстъпвам ти премиерското кресло“, призова Сидеров, който предупреди, че ще организира протести, докато не се срещне лично с Борисов. Според депутата мястото на министър-председателя не е било в Пловдив и Катуница, защото „това е рекламен терен, а в Министерския съвет и в парламента, могат да се предприемат мерки“.
Сидеров поиска оставката на шефа на пловдивската полиция Тодор Чонов, тъй като е получил жалба на жители на Катуница за заплахи от Кирил Рашков и не е реагирал, а е „можел да спаси един човешки живот“. „Ако бяха арестувани веднага, тези, които заплашват със смърт – внукът на Кирил Рашков и самият той, щяха да предотвратят убийство”, каза Сидеров.
По-рано днес и кандидат-президентът на БСП Ивайло Калфин поиска да бъде свикан съветът за национална сигурност.
Междувременно от СДС настояха за оставката на вътрешния министър. Трагичният случай в село Катуница и избухналата след него конфронтация за пореден път показаха безсилието на Цветан Цветанов. И този път за провала на МВР да осигури обществения ред и сигурността на българските граждани е отговорен лично той. В резултат на това група граждани решиха да изземат правосъдието в собствени ръце. Това е опасна и тревожна тенденция, заявиха сините.
По-рано кандидатът им за вицепрезидент Емануил Йорданов коментира, че е недопустимо докато страната гори, Цветанов да открива предизборна кампания.
От ВМРО пък настояват предизборната кампания да бъде прекратена за няколко дни, докато институциите набележат адекватни мерки. „Да се хвърля вината върху прокуратурата, върху главния секретар на МВР или върху полицията е „неадекватно“, заяви лидерът на партията Красимир Каракачанов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *