Сидеров и Цачева забъркаха предизборен скандал в парламента

В изказването си от трибуната Сидеров, който също е претендент за „Дондуков 2“, разкритикува Плевнелиев като цитира негови думи от времето, когато беше  строителен министър. Тогава той заяви, че разбира само от пътища, но не и политика, съобщиха БТА и „Фокус“.
„За първи път през т.нар. преход съм свидетел на такава гигантска подигравка с българските избиратели, каквато е кандидатурата за президент на управляващата партия. ГЕРБ извади от ръкава Росен Плевнелиев, както фокусник изважда зайче“, заяви още Сидеров. Според него Плевнелиев няма мнение по въпроси от вътрешната и външна политика и се е показал неадекватен по острите проблеми на обществото като този между цигани и българи. „Канил съм го няколко пъти на диспут, той обаче бяга и се крие като лалугер“, добави депутатът, който за втори път опитва да стане президент.
След това Цачева му отне думата с аргумента, че това, което прави, не е изявление от парламентарна група и поради „безредици“. „Народното събрание няма компетентност да участва в предизборни агитации, да номинира и да обсъжда кандидатури“, посочи тя. Сидеров обаче отказа да слезе от трибуната и двамата си размениха остри реплики. „Не ме докосвайте, г-н Сидеров!“, заяви му Цачева, докато той се бе обърнал към нея и я пипаше за ръката. „Вие сте просто жалки, нещастни страхливци“, разгневи се националистът, предаде bTV.
„Случилото се в Народното събрание само потвърждава правотата на нашето решение по време на предизборна кампания да няма заседания. Видяхте как трибуната може да се използва от кандидат-президент да хули друг кандидат за президент“. Толкова големи артисти би трябвало да завършат НАТФИЗ, а не да са депутати“, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.
Именно с аргумента, че не трябва парламентът да се използва за предизборна агитация и въпреки категоричното нежелание на опозицията, управляващите приеха да няма парламентарни заседания до вота на 23 октомври. След като миналата седмица обаче 53-ма депутати, колкото изисква правилникът, внесоха предложение за извънредно заседание за парламентарен контрол, Цецка Цачева го насрочи за днес..В него участват няколко министри, но вицепремиерът Симеон Дянков и строителният министър Лиляна Павлова бяха освободен от отговори заради срещите им с еврокомисари, дошли на посещение у нас.
Преди скандала с Волен Сидеров обаче Мая Манолова от левицата възрази за начина, по който е организиран днешният парламентарен контрол и в него не са включени въпросите към Дянков и Павлова. Според червената депутатка шефката на парламента укрива министри, за да не отговарят на неудобни въпроси.
След 20-минутно прекъсване заседанието продължи.
От „Атака” обаче заявиха, че започват да събират подписка за оставката на Цецка Цачева за грубо нарушение на Конституцията. „Днес в българския парламент се случи нещо безпрецедентно. Цецка Цачева прекъсна изявлението на парламентарната група на „Атака“. Това не го правеше дори Пирински (бившият председател на НС Георги Пирински от БСП – бел. ред.)в предишния парламент”, аргументира се Сидеров.
Той обвини кандидата за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев, че като бизнесмен е прал пари на циганския мафиот Киро Японеца, както и в злоупотреба с „огромни пари“ на автомагистрала „Люлин”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *