Силен спад на промишлените поръчки в Германия

През декември 2019 година индустриалните и промишлените поръчки в Германия се понижиха изненадващо силно в резултат на много слабо търсене от останалите страни членки на еврозоната, показват данни на немската официална статистика Destatis, които предполагат, че кризата в промишления сектор ще продължава да затруднява растежа на най-голямата европейска икономика.Силен спад на промишлените поръчки в Германия.

Поръчките за промишлено производствени стоки се понижиха през декември с 2,1% спрямо ноември, когато се свиха с 0,8% (възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 1,3%), докато осреднените прогнози на финансовите пазари бяха за тяхно увеличение с 0,6 на сто. Това представлява спад на промишлените поръчки за четвърти от последните пет месеца на изминалата година, информира bnr.bg.

Спад с 4,5% отбелязаха чуждестранните поръчки за германско произведени стоки, като промишлените поръчки от останалите страни членки на еврозоната се сринаха с цели 13,9%, докато тези от останалия свят се увеличиха с 2,1%, а вътрешните германски поръчки нараснаха с 1,4 на сто.Силен спад на промишлените поръчки в Германия.

На годишна база промишлените поръчки в Германия се понижиха през декември с 8,7% след спад с 6,0% месец по-рано (възходяща ревизия от понижение с 6,5%) и очаквания за по-умерено понижение с 6,6 на сто.

Промишленият оборот в Германия през декември пък се сви с 1,3% на сезонно-коригирана база спрямо ноември, когато се понижи с 0,4 на сто.

Резултат с изображение за „германия индустрия берлин“

Коментирайки днешните данни, немското икономическо министерство отбеляза, че силните колебания в търсенето зад граница на голямо транспортно оборудване представляват около една трета от спада на търсенето на промишлено произведени стоки през декември. „Като цяло перспективите пред индустриалната икономика на Германия остават потиснати“, добави министерството, информира bnr.bg.

„Ситуацията с поръчките остава ужасна“, заяви пред Ройтерс икономистът Александър Лампе от Bankhaus Lampe. „Китайският коронавирус предполага, че вероятно ще трябва да продължим да чакаме повратният момент в промишления и индустриален сектор“.

Резултат с изображение за „германия индустрия берлин“

Германската икономика се размина „на косъм“ с рецесията през миналата година, като ежемесечното проучване на института Ifo от миналата седмица показа изненадващо отслабване на бизнес нагласите, което предполага, че икономиката на страната ще отбележи бавен старт и през новата 2020 година.

Германските зависими от износа производители продължават да изпитват трудности от слабото търсене зад граница на фона на бизнес несигурността, дължаща се на търговските спорове и на решението на Великобритания да напусне Европейския съюз на 31-ви януари.

Резултат с изображение за „германия индустрия берлин“

Междувременно в управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел продължава да има противоречия относно това как да се изразходва излишъка на федералното правителство в размер на 13,5 млрд. евро. Консерваторите на Меркел призовават за намаляване на корпоративния данък, докато лявоцентристкият финансов министър Олаф Шолц желае да има повече публични инвестиции.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *