Силен финал на седмицата за Wall Street

Така индексите отскочиха нависоко, записвайки един от най-добрите си резултати за тази година.  DOW JONES INDUS. AVG се покачи с 1.23% до 12 862 пункта.  S&P 500 INDEX добави 1.46% до 1 344 пункта. NASDAQ COMPOSITE INDEX напредна с 1.61% до 2 905 пункта.
На седмична база сините чипове добавиха 1.6%, широкият измерител се покачи с 2.2%, а високотехнологичният индекс добави 3.2%.
През последните пет дни инвеститорите отвъд океана бяха по-скоро въздържани, защото изчакваха да излязат отчетите на ключови дружества за американската икономика. Новини в това отношение се очакват и през следващата седмица. Потенциал да активизира търговията показа Facebook, който откри процедура по първично публично предлагане, с което да се превърне в поредната интернет компания на Wall Street. Ефектът от това се пренесе и върху другите вече публични дружества, като Groupon, LinkedIn и Zynga, чиито акции поскъпнаха.
През следващата седмица играчите ще очакват и новини от Европа, където предстоят изявления от ЕЦБ и Bank of England. Със сигурност в решенията си те ще вземат предвид случващото се на валутните пазари, където през последните дни еврото наложи доминация над долара. Причината бе в успокоението, дошло след споразумението между европейските лидери за отборна игра във фискалната им политика. От друга страна, зад ръста на обединената валута спомогна и слабостта на долара, която обаче се изпари след данните за заетостта от снощи. Те подкрепиха зелените пари и те напреднаха от над $ 1.31 на $ 1.3064 долара за единица евро.
На стоковите пазари петролът спря на $ 97.84 за барел лек американски петрол и $ 114.28 за барел от сорта брент, което е поскъпване в цената на основната енергийна суровина. Поскъпването при лекия американски петрол за деня бе 1.5%, но на седмична база суровината отчита понижение с 1.7%.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *