Силистренската „Соларпро“ спира производството си

Общо 156 души ще бъдат освободени, като към текущия момент в бюрото по труда са се регистрирали 30 вече бивши служители.
Дружеството е посочило, че работи в посока на преструктуриране на дейността и поради това спира производствения си процес. Важен фактор за това е и ниската изкупна цена за електричеството от соларни инсталации, която е била фиксирана от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Отделна причина е и свиването на пазара за фотоволтаични елементи.
В началото на текущия месец от ДКЕВР обявиха, че с новите цени от месец юли енергията, която е произведена от слънце, ще поевтинее с между 45 и 51%, в зависимост от инсталираната мощност.
Припомняме, че предприятието бе открито през 2009 година и на него се възлагаха огромни надежди. То бе презентирано като единствената компания за производство на фотоволтаични панели в България, като заводът в Силистра бе с най-големите мащаби на територията на Балканите. Инвестициите в „Соларпро“ пък възлизаха на десетки милиони лева.
Същевременно друга компания от тази сфера – варненската „Интерсолар“, се намира на противоположния полюс. Компанията стана първият оператор на фотоволтаичен парк, който бе листнат в БФБ – София. Размерът на емисията е 26 млн. лева и съответства на броя акции, като всяка акция е с номинална стойност от 1 лев.

Финански

 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *