Силният долар натисна надолу печалбата на Oracle

Силният долар обърка сметките на американския производител на софтуер Oracle, но слабият баланс ще бъде подсладен за инвеститорите с надут дивидент. През третото фискално тримесечие до края на февруари нетната печалба се е свила с 3 на сто на годишна база до 2,5 милиарда долара (2,4 милиарда евро), обяви софтуерната компания след затваряне на борсовата сесия във вторник, предаде Bloomberg.

Коригираната спрямо валутните колебания печалба отчита ръст от 7 процента, се казва в изявлението на концерна. Oracle е компания със силно международно участие, като голяма част от бизнеса се върши в чужбина, затова и силната американска валута натоварва сериозно резултатите. Приходите от продажби остават непроменени през тримесечието на ниво от 9,3 милиарда долара.

С изключение на въздействието на валутните курсове „това би било едно много силно тримесечие за нас“, заяви вицепрезидентът на Oracle Сафра Кац. Без валутните ефекти приходите биха били по-високи с шест на сто. На Wall Street обаче очакванията бяха малко по-високи.

Въпреки това по време на следборсовата сесия цената на акциите се повиши, като една от причините за тази реакция е значителното увеличение на дивидента с 25 на сто до 15 цента за акция.

През последните месеци Oracle агресивно насочва бизнеса си към облачните услуги, при които софтуер, данни и изчислителна мощност се доставят директно до мрежата. За тази цел специалистът по корпоративен софтуер и бази данни похарчи милиарди долари за придобивания. В последните месеци бизнесът с различните облачни услуги нараства по-бавно, но достатъчно, за да бъде отчетено увеличение от 29%.

Междувременно от години бизнесът с хардуер се развива трудно. В същото време през миналото тримесечие и при ключовия класически индикатор за бъдещото развитие на бизнеса в индустрията – продажбата на нови софтуерни лицензи, е отчетен изненадващо рязък спад от седем процента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *