Силно земетресение разтърси Софийското поле

 Епицентърът на труса е на 24 километра от София в района на Перник.. Трусът е с дълбочина 10 километра.  Люлеенето продължи около 10 секунди. Земетресението е усетено в цялата страна.
Според данните на Европейския средиземноморски сеизмологичен център първото земетресение е било със сила 5,7 по Рихтер. Към 4.30 часа бе усетен още един силен трус с магнитут 4,7 по Рихтер. Трусът е бил с дълбочина 5 километра.
До момента на територията вторичните трусове са над 15, с по-слаба интензивност от 4 по скалата на Рихтер.
Хора с охлузвания и леки наранявания от паднали предмети и мазилки са преминали през кабинетите на Спешната помощ в Перник. Има данни за пукнатини по сгради в София, за паднали комини и мазилка. Екипи извършват проверки на жилищния фонд. Проверени са язовирите. Няма изтичане и пропукани язовирни стени. Няма данни за повреди по железопътната инфраструктура. Летище София и столичното метро работят нормално.
Няма данни за загинали, силно пострадали и затрупани хора в резултат на силното земетресение тази нощ.
Заместник-директорът на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН Емил Ботев, заяви пред „Хориозонт“, че земетресението е проява на пернишката разломна система, която не е пряко свързана със софийската сеизмична зона:
В западните покрайнини на Перник въздействието от това земетресение с магнитут 5,8 по Рихтер е много сериозно. Има сериозни нарушения в по-паянтовите сгради, строени преди съответното сеизмично райониране, като последното е от 1988 година. Имаме много сериозни нарушения. Дори паднали стени. Има информация за една полусрутена къща. Няма сериозно пострадали хора.
До този момент трусовете бяха 26 по-слабите трусове. Само няколко от тях са с магнитут над 3. Последният по-сериозен беше в 5.15 часа 3,8 по скалата на Рихтер.
Трябва да се знае, че този процес на намаляващи по сила във времето земетресения, които наричаме следтрусова поредица, е нормален процес. Очакваме още няколко дни хората да бъдат обезпокоени от тези следтрусове, но това е естествен процес.
На много сгради в Перник има паднали комини, тухли и мазилки. Кризисният щаб заседава с участието на кмета на Перник и областния управител. Обсъждат се мерките, които да се предприемат. Директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов заяви, че започва оценяването на щетите, така че гражданите ще имат възможност евентуално да получат някакви обезщетения.
Няма данни за пострадали хора и разрушени сгради в Пазарджик. Огледът на язовирите в региона показва, че състоянието им е нормално. Не са установени пукнатини по язовирните стени. Не са регистрирани и аварии по електропреносната мрежа и ВиК. Над 30 души са потърсили Спешна помощ заради сърдечни проблеми. След силния трус в 3.00 часа много от гражданите на Пазарджик излязоха на улиците. Втория трус към 4.30 часа е усетен от гражданите на града.
Учебните занятия в Перник се отменят за два дни след земетресението тази сутрин. На въпрос на „Хоризонт“, от министерство на образованието съобщиха, че в останала част на страната учебните занятия не са отменени.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *