Силно свиване на китайския внос и износ

Китайският износ се сви за втори пореден месец през септември, докато вносът отбеляза спад за пети пореден месец, което е пореден ясен знак за слабостта на втората по сила икономика в света в резултат на търговската война  със САЩ и подчертава необходимостта от допълнителни стимулиращи мерки от страна на управляващите в Пекин.Силно свиване на китайския внос и износ.

Свързано изображение

Според представените данни на Генералната митническа администрация на страната, общият китайски експорт се понижи през септември с 3,2% на годишна база след спад с 1,0% през август и очаквания за понижение с 3 на сто.Силно свиване на китайския внос и износ.

Слабите експортни данни потвърждават, че глобалното търсене продължава да отслабва и в началото на есента, оказвайки допълнителен натиск върху китайската икономика, която страда и от влезлите в сила през септември нови американски мита върху стоки, внасяни от Китай, информира bnr.bg.

Общият внос в Китай пък се сви през септември с цели 8,5% на годишна база след спад с 5,6% през август и очаквания за понижение с 5,2%, като това представлява най-солидно влошаване на вноса от месец май насам. Свиването на вноса за пети пореден месец е поредно доказателство за наличието на сериозна слабост и във вътрешното потребление и търсене. Китайското вътрешно потребление и инвестиции остават слаби въпреки предприеманите вече повече от година мерки на управляващите за стимулиране на икономическия растеж.

Много по-рязкото намаляване на вноса спрямо износа доведе до изненадващо силно разширяване на китайския търговски излишък през септември до 39,65 млрд. долара от 34,83 млрд. долара месец по-рано и прогноза на финансовите пазари за позитивен търговски баланс на стойност около 34,75 млрд. долара.

Данните на Генералната митническа администрация също така показват драматично свиване на двустранната търговия със САЩ, като през септември вносът на американски стоки в Китай се понижи с цели 20,6% спрямо година по-рано, докато износът на китайски стоки за американските пазари се сви със 17,8%. В същото време търговският излишък на Китай със САЩ се понижи слабо до 25,88 млрд. долара от 26,96 млрд. долара през август.

През септември имаше рязка ескалация на търговската война, след като Вашингтон въведе от началото на месеца мита от 15% за вноса на китайски стоки за над 125 млрд. долара.

В края на миналата седмица обаче беше постигнато частично споразумение, определено от Доналд Тръмп като „първа фаза“ на търговската сделка с Китай, в резултат на което САЩ отложиха планираното за 15-и октомври увеличение до 30% на вече съществуващите мита от 25% върху вноса на китайски стоки за 250 млрд. долара. Но американският търговски представител Робърт Лайтхайзър посочи, че все още няма решение относно планираното за декември въвеждане на мита върху вноса на редица други китайски стоки.

След първоначалната еуфория около петъчните новини за постигната „първа фаза“ на двустранното търговско споразумение, редица икономисти и анализатори изглеждат скептични, че това ще доведе до решителен пробив за разрешаване на продължаващата вече 15 месеца търговска война между САЩ и Китай.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *